2010. március 24., szerda

Bibliai várost azonosítottak Izraelben

Bibliai várost azonosítottak Izraelben

2010. március 24.
múlt-kor.hu

Megtalálták a korábban csak a Bibliából ismert Netaim városát, amelynek eddig pontos helye rejtély volt a szakemberek előtt.

http://www.mult-kor.hu/image/article/main/.cut-460x310/28357.jpg
Netaim, a fazekasok városa

A település azonosítása egy másik városhoz való közelsége, és egy korábbi felfedezés miatt vált lehetségessé. A kutatók szerint Netaim városát így a Hirbet Kejafa mellett felfedezett romok alkothatták, a mai Bét Semes városának közelében, a történelmi júdeai hegyek lábánál, ez a térség valaha a hegylakó zsidók és ellenségeik, a partvidéki filiszteusok közötti határterület volt. A dombtetőről rálátni arra völgyre, ahol Dávid és a filiszteus óriás, Góliát nevezetes viadala lezajlott, és közel fekszik Góliát szülővárosához, a bibliai Gáthoz.

A helyszínen talált cseréptöredékek és azok feliratai egyes szakértők szerint arra utalnak, hogy a város más Dávid király idejében is létezhetett. Hirbet Kejafát a régészek korábban Saraimmal, azaz a két kapu városával azonosították, ugyanis az erőd romjai között két nagyobb kapu maradványai is előkerültek. A kutatók most viszont már úgy látják, hogy Netaimról van szó, amit az Ótestamentumban is emlegetnek (Ezek voltak a fazekasok, és Netaimban és Gederában laktak. A királlyal laktak ott, az ő dolgáért. Krónika I. könyve 4:23., Károli Gáspár ford.).

Gerson Galil, a Haifai Egyetem kutatója szerint a városban fazekasok éltek, akik a filiszteusokhoz közel egy nagyon fontos adminisztratív központot működtettek.

Nincsenek megjegyzések: