2009. december 4., péntek

A Világ Vallásainak Parlamentje

Az ateisták is hivatalosak a világ vallásainak parlamentjébe

Magyar Kurír

Négyezer képviselő gyűlt össze a héten, Melbourne-ben a Világ Vallásainak Parlamentjén, amely december 3-án kezdődött és 9-éig tart. Az esemény megnyitóján megáldották a jelenlévőket a hindu, a zoroasztriánus, a buddhista, a szikh, a sintoista, a Baha’i, a muszlim, a zsidó és a keresztény vallás, valamint a bennszülöttek képviselője is. A parlamenten kétszáz vallás követői vesznek részt – írja a CathNews.

http://www.magyarkurir.hu/kepek/hirek/30229/fokep/kep.jpg

Dirk Ficca presbiteriánus lelkész, a parlament szóvivője az ausztrál The Age című lapnak elmondta, hogy nyolcvan országból érkeztek a résztvevők, és minden ország és vallás szívesen látott, beleértve az ateistákat is. Mint mondta, idén azért választották Ausztráliát a rendezvény helyszínéül, mert az ország elkötelezett a vallási és társadalmi sokféleség iránt. Hozzátette: a bevándorlás és más okok miatt a világ városainak egyre nagyobb gondja lesz a vallási és társadalmi megosztottság. Melbourne taníthat valamit a világnak – vélekedett a szóvivő.

A parlamenten videóhívás segítségével felszólal Jimmy Carter, az Egyesült Államok volt elnöke is. De előadást tart Dr Sakena Yacoobi, a nyolcvan iskolát alapító afgán hölgy és Sri Sri Ravi Shankar, hindu spirituális vezető is.

Szóba került majd a bennszülöttekkel való kiengesztelődés, a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés kérdése, de megbeszélés tárgya lesz a fiatalság lelkisége is. A parlament szerdán ér véget, a Dalai Láma üzenetével.

A vallások parlamentjét minden ötödik évben rendezik meg, a mostani a negyedik alkalom. Az eddigieket Chicago (1993), Cape Town (1999) és Barcelona (2004) látta vendégül. Korábban számos tanácskozást hívtak a világ vallásai parlamentjének, az első – a mostani sorozat ihletője – a chicagói, 1893-as gyűlés volt, ennek a százéves évfordulójára emlékeztek meg 1993-ban, ugyanott.

http://www.parliamentofreligions.org/_images/cpwr_logo_header.GIF

Nincsenek megjegyzések: