2009. december 31., csütörtök

Nem érvényesül a restitúciós törvény Romániában

Nem érvényesül a restitúciós törvény Romániában
A rendszerváltás után húsz évvel sem szolgáltatták vissza az összes egyházi ingatlant.

Duna TV
2009.12.29.

A rendszerváltás után húsz évvel sem szolgáltatták vissza az összes, a kommunizmus idején elkobzott egyházi ingatlant a történelmi magyar egyházaknak. 1700 kérvényből 867 esetben van végleges határozat, ám az épületeknek csak töredékét tudták birtokba venni az egyházak.

http://www.dunatv.hu/data/cms600319/egyhazi_ingatlanok.jpg

A premontreiek egykori neves váradi főgimnáziumáért immár húsz éve pereskednek a katolikus egyház képviselői. A rend eddig egyetlen ingatlant sem kapott vissza, jelenleg több mint 80 épületért pereskednek a román állammal.

"Ez a templom szintén a román állam tulajdonában van, a per Strassburgig ment, hogyha egyházi szertartás folyik benne, nem adják vissza. Mi birtokon belül maradtunk, de mert használjuk, nem adják vissza" - jelentette ki Fejes Rudolf Anzelm, premontrei főapát.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület több mint 350 ingatlanából eddig csak 210-et kapott vissza. A többi között az egykori nyugdíjpénztár épületét, amelyre a váradi városvezetés is igényt tartott.

"A legtöbb esetben az önkormányzatok nyújták be a fellebezésüket, általában ők támadják meg a restitúciós bizottság, a visszaszolgáltató bizottság döntéseit, és ennek révén az örökös fellebezésekkel legfelsőbb szintekre juthatunk" - mondta el Máthé Edit jogtanácsos.

2009-ben mindössze 60 egyházi ingatlan ügyében döntött a restitúciós bizottság a folyamatos kormányválság miatt. Sok épület esetében hiányosak a dossziék.

Az egykori tulajdont igazoló dokumentumok nagy részét a kommunizmus ideje alatt eltüntették, a telekkönyveket megsemmisítették, ezért bonyolult és nehézkes a visszaszolgáltatás.


Nincsenek megjegyzések: