2009. december 21., hétfő

Lemondott Csendes László CNSAS-elnök

A fenyegetőzések miatt lemondott Csendes László CNSAS-elnök

http://www.kronika.ro/img/kronika-logo.gif

Krónika
2009. december 21.

Lemondott tisztségéből Csendes László, a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) elnöke. Csendes személyes és családja biztonságával indokolta lépését, állítása szerint őt és munkatársait is sorozatos fenyegetések érték. „Az engem és munkatársaimat ért fenyegetések – különösen az utóbbi időszakban – túllépték az elviselhető szintet. Biztonságban kell tudnom a családomat és több időt kell szenteljek nekik” – nyilatkozta Csendes, aki azonban továbbra is a testület tagja marad.

Csendes László megelégelte az őt ért fenyegetőzéseket


A lemondott elnök állítása szerint az is nagyon zavarta, hogy a sajtóban a „mesés fizetések” miatt is bírálatok érték az intézetet. „Távolról sincs így. Az én végzettségemmel egy németországi kisebb zenekarban tevékenykedő zenésznek ötször nagyobb a bére” – mondta. A 45 esztendős Csendes a zenetudományban szerezte egyetemi fokozatát, a vagyonnyilatkozata szerint az intézettől évi 61 500 lejes juttatást kap, ami havi 5125 lejes bruttó bérnek felel meg.

Az intézet elnöke a munkatársait ért fenyegetések közül megemlítette azt, hogy a CNSAS-t perek százaiban képviselő jogászuk, Mihai Ionescu a múlt héten hazatértekor szembesült azzal, hogy hetedik emeleti lakása ablakát tűzfegyverrel belőtték, a golyót a rendőrség találta meg a lakásban. „Ez volt az utolsó csepp a pohárban” – mondta Csendes.

Csendes László hétfőn iktatta az intézménynél az elnöki tisztségről lemondó nyilatkozatát, a CNSAS-nak azonban továbbra is tagja marad.

„Megígértem Ticu Dumitrescunak – az átvilágítási törvényt és a CNSAS létrehozását kezdeményező, 2008 decemberében elhunyt egykori parasztpárti képviselőnek –, hogy a testület élén maradok az elnökválasztásokig. Most tehát biztonságra, nyugalomra van szükséges és több időt akarok tölteni családommal” – mondta.

A lemondás következtében az intézmény vezetőségének az első ülésen új személyt kell kineveznie elnöknek. Csendes Lászlót az RMDSZ javasolta az átvilágító bizottság élére. Az elnöki tisztséget 2007. július 3-től tölti be.


Nincsenek megjegyzések: