2009. december 31., csütörtök

A püspök is elcsodálkozott a falusi összefogáson

A püspök is elcsodálkozott a falusi összefogáson

Tolnai Népújság
2009. december 29.
Hargitai Éva

Murga | Az aprócska, kevesebb mint száz lakosú Murgának két temploma is van. Az ínséges időkben épült római katolikusra különösen büszke lehet, hiszen sok ember munkájának köszönhetően ínséges időben sikerült felújítani is.

http://teol.hu/lapokkepek/cikkek/107000/107276_murgatemplomMD_0583.jpg
Mayer Mihály (balról), Balogh Margit és Felkl Márton polgármester az istentisztelet utáni szeretetvendégségen a faluházban (Fotó: Mártonfai Dénes)

Kis faluban is történnek nagy dolgok. Olyanok, amelyek nem csak a helybeliek számára fontosak, hanem a környéken, sőt az ország távolabbi pontjain élő embereket is megmozgatnak, számukra is példaértékűek. Ilyen a murgai római katolikus templom felújítása, amelyhez a helybeliek mellett sokan járultak hozzá. Természetesen ehhez kellett valaki, aki beindítja a gépezetet.

Hol is kezdődött a történet? Másfél évvel ezelőtt Balogh Margit, a történelemtudomány kandidátusa, akinek egyébként Murgán van hétvégi háza, felfigyelt rá, hogy az egyszerű, aprócska épület milyen romos. A tető beázott, az ablakokból sok helyen kitört az üveg, a falak máladoztak, a karzaton is volt mit javítani. Úgy gondolta, hogy nagy kár lenne veszni hagyni egy ilyen templomot. Nem a pezsgő hitélet, nem műemlék jelleg miatt, hanem azért mert érzelmek, esküvők, temetések kötődnek hozzá.

Szóval, egyszerűen csak értéket akart menteni. Aztán a személyes kapcsolatokon keresztül beindult a gépezet. Többek között az engedély kérésben Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát is közreműködött. Amellett, hogy volt aki egy – nem üres – borítékkal, vagy egy eurókkal kibélelt tömjénes dobozzal járult hozzá a felújításhoz, rengetegen segítették azt kétkezi munkájukkal. Kiderült, hogy a sekrestyés szakmája ács, ráadásul szívesen mozgósítja a kollégáit, valamint főnöke is együttműködő volt. Így a tetőszerkezet felújítása oldódott meg.

Aztán ahogy elkezdték az egyik munkát, máris adta magát a következő. Bádogoztak, falat vakoltak, festettek, üvegeket pótoltak, a templomtoronyból fél méternyi galambürüléket távolítottak el, és még sorolhatnánk. Példás volt a jelenlegi önkormányzat hozzáállása a kezdeményezéshez, de Ignácz Imre, korábbi polgármester is kivette a részét a munkából. Meg lehet említeni Adamik Andrásnét, aki a finisben a takarításnál végezte el a munka oroszlánrészét, valamint Ágoston-Papp Mónika keramikust, aki a szenteltvíz-tartót készítette el. Persze így gördülékenynek tűnik a dolog, de valójában nem volt egyszerű.

– Olyan volt mint amikor egy követ dobunk a tó vizébe, a hullámok csak terjedtek, magunk sem gondoltuk, hogy ilyen messzire elérnek – mondta az egyháztörténész, akinek egyébként az evangélikus templom rendbetétele is szívügye. Hozzátette, remélhetően a helybeliek ezután is észreveszik majd, amit helyre kell hozni, és maguk is kezdeményezőkké válnak. Az, hogy Mayer Mihály megyéspüspök is misét tartott a templomban, amelyre környező települések polgármesterei is ellátogattak az alkalomra, jó hatással volt a helybeliek önbecsülésére, akik egyébként is büszkék lehetnek a falura, amely aprósága ellenére, több remek embert adott az országnak.

Még nincs hetven éves a murgai templom épülete

A római katolikus templomot 1941. szeptember 12-én szentelték fel a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére. Az egyhajós, egytornyos téglaépület egyszerűen formált, de jó arányú. Visszafogottsága és befejezetlensége az építés ínséges körülményeiből, a II. világháború idejének pénztelenségéből is következik. A főhomlokzat mellé épített, sisak nélküli zömök torony, és a főbejárat fölé épített árkádos oszlopcsarnok szerény formálásában felismerhetők az 1930-as évek hazai, itáliai ihletésű egyházművészeti tendenciái. A templom belső tere is egyszerűen formált, az oldalt álló padsorok padvégei jellegzetes hullámvonalas barokk profilúak. A neobarokk oltárkép "Szent István országát Mária oltalmába ajánlja" témájú. A jól formált oltártalapzat tardosi vörös keménymészkőből készült. (Forrás: Balogh Margit: Murga.)


A település kis közösségére mindenképpen jó hatással van a templom felújítása – véli Felkl Márton polgármester. Hozzátette, várhatóan a jövőben havonta egyszer tartanak misét is a néhány hívőnek. Ha minden igaz, a legközelebbi istentisztelet január 2-án, szombaton lesz. Ugyanakkor a közösség szempontjából a falukép pozitív változása sem elhanyagolható szempont. A központ egyre szebb képet mutat, az összes utcát megnézheti, aki betér a településre, és nem kell pironkodniuk miatta a helybelieknek.

Mayer Mihály megyéspüspök celebrált ünnepi misét

A római katolikus templom felújítására az tette fel a koronát, hogy Mayer Mihály megyéspüspök elfogadta a felkérést az ünnepi mise celebrálására, s ugyanakkor megpecsételte az áldást. A püspök örömét fejezte ki, hogy ilyen szép számmal gyűltek össze az emberek a templomban. Kiemelte, a kezdeményezés sikere azt jelzi, hogy ha egy településen legalább egy keresztény ember akad, aki kristályosodási pont tud lenni, akkor bizony még ma is ki tud alakulni körülötte a kristály. Ő maga is felidézte egy nagyon régi murgai látogatását. Az 1960-as években egy kelet-német kispappal jártak Murgán a templomban. A vendéget a legjobban a Mária kép ragadta meg, amelyen az alábbi felirat szerepelt: a Murgai Kommunista Párt adománya. Akkoriban Németországban ez elképzelhetetlen lett volna.


1 megjegyzés:

KEszter írta...

Minden elismerésem a falu lakóinak, gratulálok!