2009. december 29., kedd

Numarul episcopiilor si arhiepiscopiilor, in crestere

Numarul episcopiilor si arhiepiscopiilor, in crestere

http://www.romanialibera.ro/images/sigla_romania_libera.gif

Romania Libera
Editia Transilvania
18 Decembrie 2009

http://www.romanialibera.ro/foto/173/172868/big_172868_1.jpg
BOR are tot mai multe eparhii


» Biserica Ortodoxa Romana se confrunta cu adevarata inflatie de noi episcopii ori de ridicari in ranguri.

» Doar in acest an, in ciuda crizei economice, a fost creata o noua episcopie, in Deva, doi episcopi au primit rangul de arhiepiscopi, in Arad si in Baia Mare, iar peste Ocean, in Statele Unite ale Americii, ar urma sa fie creata o noua mitropolie. Toate au loc cu ajutorul banilor alocati de statul roman.

Fiecare ierarh beneficiaza de un salariu corespunzator celui de demnitar. Astfel, un mitropolit castiga aproximativ 1.800 de euro, un arhiepiscop ori un episcop primeste cam 1.700 de euro, iar un episcop-vicar primeste circa 1.500 de euro. Salariile sunt comparabile cu cele pe care le primesc ministrii ori secretarii de stat. Salariile ierarhilor nu sunt singurele cheltuieli. Noile unitati de cult, cum este cea a Devei, presupun costuri suplimentare cu consilierii episcopului, cu sediul, cu infrastructura de la masini la calculatoare si cu organizarea diferitelor evenimente, precum adunarile eparhiale. O parte a costurilor sunt suportate de stat, iar celelalte de catre protopopiate.

Pentru unele dintre unitatile de cult, reorganizarea din acest an nu reprezinta un motiv de bucurie. De pilda, in cazul Arhiepiscopiei Aradului, ridicarea la acest rang a presupus disparitia veniturilor generate de jumatate dintre protopopiate, care au trecut in subordinea noii Episcopii din Deva.

Cum eparhia aradeana si-a pastrat numarul de angajati si celelalte cheltuieli, statul ar urma sa compenseze cu alocatii financiare disparitia veniturilor de la protopopiatele rearondate. "Din punct de vedere economic, am pierdut pentru ca nu mai avem in jurisdictie doua judete, ci doar unul. Deci, in loc de noua protopopiate, avem doar patru", a explicat pr. Vasile Pop, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului. Nou-infiintata Episcopie a Devei si Hunedoarei nu are inca un sediu, iar episcopul Gurie Georgiu, intronizat in noiembrie, incearca sa obtina un spatiu in care sa isi desfasoare activitatea. Deocamdata, primul episcop al Devei si Hunedoarei este nevoit sa imparta acelasi spatiu cu protopopiatul din Deva. Reprezentantii episcopiei spera ca problema spatiului sa fie rezolvata cat mai curand de Consiliul Judetean Hunedoara, ori de Primaria Deva, adica tot de institutii de stat.

Tot in acest an, patriarhul Daniel Ciubotea i-a acordat rangul de arhiepiscop onorific episcopului Maramuresului, Justinian Chira, de 88 de ani. "Pentru mine, un nou titlu nu inseamna altceva decat o noua cruce de dus. Eu stiu ca mi se apropie sfarsitul…", a spus IPS Justinian. Ceremonia de acordare a rangului de arhiepiscop a presupus ceremonii fastuoase.

Teologul Radu Preda, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii Babes-Bolyai, crede ca, pe termen lung, Biserica Ortodoxa Romana ar trebui sa adopte modelul grecesc: o episcopie in fiecare judet, iar fiecare episcop sa fie si mitropolit. "Astfel, ar fi indeplinita mai bine misiunea misionara a Bisericii si ar fi o legatura mai directa intre parohii si episcopie si nu ar mai trebui sa existe atatea ranguri: mitropolit, arhiepiscop, episcop, episcop vicar, pentru ca episcopii au aceeasi hirotonire, au primit acelasi har", a spus Radu Preda. Insa, in privinta cheltuielilor, el crede ca noua reorganizare ar putea, paradoxal, sa le reduca. "In fond, episcopii sunt calugari care au depus juramant de saracie, nu este neaparat sa aiba salarii de ministri", a spus Radu Preda.


Nincsenek megjegyzések: