2009. december 18., péntek

Tőkés László kapta a Terror Háza idei Petőfi-díját

Tőkés László kapta a Terror Háza idei Petőfi-díját
2009. december 17.

MNO / MTI

Románia és Magyarország egymásra utaltságáról beszélt a Terror Háza Múzeum főigazgatója csütörtökön Budapesten az intézmény alapítványa által létrehozott Petőfi-díj átadásakor.

http://www.dunatv.hu/data/cms598257/tokes_dij211.jpg
fotó: DunaTV

A közép-európai népek szabadságáért végzett tevékenységet elismerő, 10 ezer euróval járó díjat idén Tőkés László, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület korábbi püspöke, európai parlamenti képviselő és Gabriel Andreescu író, publicista, a romániai Nemzeti Megmentési Front korábbi tagja vette át Hernádi Zsolttól, a Mol Zrt. elnök-vezérigazgatójától.

Schmidt Mária azt mondta, hogy a két ország ma ugyanúgy egymásra van utalva, mint húsz éve, a rendszerváltozás idején: ma a geopolitikai helyzet megváltozása, akkor a kommunizmusból szerzett tapasztalatok kötötték össze Romániát és Magyarországot. A főigazgató emlékeztetett arra, hogy Romániában nem volt szervezett ellenállás a kommunizmus ellen, de egy ember, Tőkés László is elég volt ahhoz, hogy megdőljön a politikai rendszer.

A temesvári és bukaresti forradalmak során a románok és a magyarok „egyet akartak és együtt akarták”. Ez az eseménysorozat példa a román és a magyar összefogásra, melynek során magyarok és románok egyaránt haltak hősi halált. Tőkés László számára is természetes volt a soknemzetiségű létforma, a románok és a magyarok egymás mellett élése – fogalmazott.

Schmidt Mária megjegyezte: Gabriel Andreescu házi őrizetben volt rendszerellenes tevékenysége miatt a kommunizmus alatt, amikor a politikai elit a magyarok ellen uszította a románokat. Az etnikai alapú indulatokat „a régi szekus elit” 1990 után is ébren tartotta – tette hozzá.

A kitüntetettet Bajnai Gordon kormányfő levélben üdvözölte. A Tőkés Lászlónak címzett levélben az áll, hogy a református lelkész szembeszállt a hatalommal, és hitet adott a társadalomnak, hogy a rabigát le lehet rázni. A másik levélben a miniszterelnök kiemeli, hogy Gabriel Andreescu „bátorsága a diktatúrában sokaknak adott erőt”, a kommunizmus bukása után pedig megvédte a kiharcolt szabadság vívmányait.


Nincsenek megjegyzések: