2009. december 22., kedd

A spanyol egyház kiátkozza az engedetlen orvosokat

A spanyol egyház kiátkozza az engedetlen orvosokat

http://nol.hu/_design/image/logo_nol_live.jpg

Népszabadság
Inotai Edit
2009. december 22.

Egy magzat nem tud szavazni, így az ő jogait senki sem védi – hirdette a spanyol katolikus egyház, amikor elkeseredett harcot folytatott az abortusztörvény módosítása ellen.

http://static.nol.hu/media/picture/11/34/18/000183411-1382-330.jpg
Madridi tüntetés az abortusztörvény liberalizációja ellen
AFP– Dominique Faget


De hiába a több tízezres tüntetések a madridi utcákon vagy a konzervatív tábor felháborodása, a spanyol parlament alsóháza a napokban nagy többséggel – a baszk konzervatív párt támogatásával – elfogadta az abortusz liberalizálásáról szóló törvényt.

A művi terhességmegszakítás 1985 óta legális Spanyolországban: a korábbi törvény is a szocialista kormányhoz kötődött. Nagy előrelépés volt ez a teljes tiltáshoz képest, bár messze elmaradt a francia vagy az olasz szabályozástól. De 1998 és 2007 között még így is több mint duplájára nőtt a terhességmegszakítások száma Spanyolországban (évi 120000 körül van, miközben a spanyol nők is egyre később és egyre kevesebb gyereket vállalnak).

A mostani módosítás a 14. hétig lehetővé teszi az abortuszt, és minden megkötés nélkül a nőre bízza a döntést, hogy akar-e gyereket. A legnagyobb vitát a korhatár leszállítása váltotta ki: eredetileg egy 16 éves lány akár a szülei tudta nélkül is kérhette volna a terhességmegszakítást. Végül ügyesen változtattak a megfogalmazáson: a szülői hozzájárulás szükséges, kivéve ha fennáll a veszélye, hogy a valamely szülő erőszakot alkalmaz, netán nyomást gyakorol a megesett lányra. (A felmérés szerint a tinédzserek túlnyomó többsége szülei tudtával és belegyezésével kéri a terhességmegszakítást.) Akik viszont ezt mégsem kapják meg, azoknak sem kell veszélyes, titkos operációknak alávetni magukat.

A katolikus egyház nehéztüzérséget bevetve küzdött a liberalizálás ellen – írta az El País. A klérus nemcsak a nőket, az orvosokat is fenyegeti: bárkit, aki aláveti magát vagy elvégzi a terhességmegszakítást, automatikusan kiátkoznak. A spanyol kormány azzal érvel, hogy az új abortusztörvény része egy komplex csomagnak, amely a szexuális nevelést célozza, előtérbe helyezve a megelőzést és a biztonságos fogamzásgátlást.


Nincsenek megjegyzések: