2009. december 20., vasárnap

Kommunista jelkép az ország karácsonyfáján

Kommunista jelkép az ország karácsonyfáján
Zöldre festett csillaggal ünneplünk a fővárosi Kossuth téren

http://www.magyarhirlap.hu/images/mh_logo.png

Magyar Hírlap
2009-12-16


http://www.magyarhirlap.hu/images/ups/60/60551.jpg
A karácsonyfa talpazata régmúlt, rossz időket idéz húsz évvel a rendszerváltás után
(Fotó: Pelsczy Csaba)

A kommunista terror önkényuralmi jelképe, egy ötágú csillag – csak vörös helyett zöld színű – az a talpazat, amelyben az ország karácsonyfája áll a Kossuth téren. A diktatúra egykori jelképére Kupper András, a Fidesz fővárosi politikusa figyelt fel, miután parlamenti látogatáson járt választókörzete, Újbuda iskolásaival. A zöldre mázolt csillag formája feltűnt azoknak a felsőcsatáriaknak is – erről a településről érkezett az idén a fenyő –, akik lapunknak azt mondták: a tartó kiszögelléseit gyanúsnak találták, de arra gondoltak, biztosan statikai okai vannak, hogy fát ilyen talpazatba helyezik.

A fenyőt a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) PR-főigazgatóságának munkatársai választották ki a Felsőcsatár környéki erdőkben és a kancellária intézkedett szállításáról és felállításáról is. Kérdésünkre, hogy miért éppen a szovjet megszállást és a kommunisták országlását idéző jelkép tartja a kereszténység egyik legfontosabb ünnepét szimbolizáló karácsonyfát, a MEH-illetékes azt a választ adta: a karácsonyfa évtizedek óta ebben a talpazatban áll, és az eredetileg is erre a célra készült.

Az ország 18 méter magas karácsonyfája, egy legalább negyvenéves erdei luc december 2-án érkezett a fővárosba a honvédség speciális szállító járművével. A fenyőfát katonák faragták be a talpazatba, amit azután ponyvával takartak le, és jelenleg is így látható a Parlament előtt.


Nincsenek megjegyzések: