2009. december 24., csütörtök

Nem ajánlott a karácsonyozás az izraeli szállodákban

Nem ajánlott a karácsonyozás az izraeli szállodákban

http://inforadio.hu/images/logo175.png

2009. december 23.
InfoRádió / MTI


Hotelekben, éttermekben és klubokban tilos karácsonyfát állítani, a vendégeket Mikulásokkal szórakoztatni, piros sapkákat osztogatni és egyéb karácsonyi szimbólumokat elhelyezni nyilvános termekben az izraeli főrabbinátus javaslata szerint.

A Lobbi a zsidó értékekért elnevezésű rabbicsoport határozottan jár el azokkal a hotelekkel és éttermekkel szemben, amelyek nem tartják be ezeket a szabályokat. "Terveink szerint nyilvánosságra hozzuk azoknak az intézményeknek a nevét, amelyek a keresztény ünnep alkalmából karácsonyi szimbólumokat használnak, és bojkottot hirdetünk ellenük" - idézi a csoport tagjait a Jediót Ahronót című izraeli lap.

A jeruzsálemi rabbinátus is fellép a karácsonyi szimbólumokat használó vendéglátóhelyek ellen, és azzal fenyegeti őket, hogy megvonja tőlük a kóseroklevelet. A vallásos zsidók amúgy is kerülik azokat a helyeket, amelyek nem rendelkeznek ilyen okmánnyal.

Az izraeli külügyminisztériumba több panasz érkezett a rabbinátus javaslata miatt. Panaszt nyújtott be például Motti Levy vatikáni nagykövet, a washingtoni külügyminisztériumnál pedig a keresztény kongresszusi küldöttek jártak ez ügyben. Az amerikai külügyminisztérium kérésére ezért Oded Weiner, a főrabbinátus vezérigazgatója kifejtette: nem kötelező érvényű törvényről van szó, hanem "javaslatról", amely csupán ajánlja az intézményeknek, hogy ne állítsanak karácsonyfát.

A szállodák december 31-én szilveszteri mulatságot is rendezhetnek a zárt terekben anélkül, hogy elveszítenék kóserigazolványukat - mondta el Weiner. Hozzátette: a közterületeken ugyanakkor lehetőleg kerüljék a keresztény szimbólumok használatát, mert ezzel sérthetik a más vallású emberek érzelmeit.

A külügyminisztérium protokollosztálya idén is gondoskodik mandulafenyőről, hogy az Izraelben szolgáló diplomaták is állíthassanak otthonaikban karácsonyfát.


Nincsenek megjegyzések: