2009. december 26., szombat

Nem tudnak repülni a képzőművészet angyalai

Egy tudós szerint nem repülnek az angyalok

MTI / Transindex
2009. december 26.

http://i.telegraph.co.uk/telegraph/multimedia/archive/01547/ANGEL_1547744c.jpg

A Jézus születését előrejelző angyalok ábrázolása anatómiailag téves, így soha nem lennének képesek repülni - állítja egy biológus a The Daily Telegraph szerint. Roger Wotton, a University College London kutatója összevetette különféle repülő fajok testfelépítését olyan művészi ábrázolásokkal, amelyeken vallási és mitikus alakok szerepelnek, és megállapította, hogy sem az angyalok, sem a tündérek nem repülhettek.

"Ha pedig siklórepülést hajtottak volna végre, igen nagy sebességű szélre lett volna szükségük az elemelkedéshez, akkorára, amely egyszerűen felkapta volna őket, és semmi szükségük nem lett volna szárnyakra" - magyarázta Wotton. A kutató felidézte Giotto egyszárnyú angyalát; szerinte ez a merev szárny a siklórepüléshez alkalmazkodhatott. "Ám ha csak siklanak, hogyan hajtogatják össze és szét a szárnyat, hogy az merev is maradjon?" - tette fel a kérdést a professzor.

Az angyaloknak a madarakkal ellentétben normál, emberformájú testük van, sőt a kerubokat és puttókat általában túlsúllyal ábrázolják. A mitikus alakok izomzata sem hasonlítható a madarakéhoz - érvel a tudós.

Az Opticon című magazinban megjelent dolgozatban Wotton kitér a sárkányok és tündérek röptének elemzésére is. A kritikus összevetésből kiderül, hogy a rovarszárnyakhoz hasonló szárnyak sem lehettek működőképesek, mert a rovarok testfelépítése is más.

Az angyalok, kerubok és puttók olyannyira megragadják az emberek képzeletét, hogy egy tavaly nyilvánosságra hozott felmérés szerint például az amerikaiak többsége hisz bennük. A 36 ezer megkérdezett felnőtt amerikai 68 százaléka vélte úgy, hogy angyalok és démonok léteznek a világban.


Nincsenek megjegyzések: