2009. december 26., szombat

Karácsonyi tolerancia Hollandiában

Karácsonyi tolerancia Hollandiában

http://www.hirszerzo.hu/static/partnerek/partner_metazin.gif

Metazin
2009. december 22.

Az ünnepi szimbólumok körül az Egyesült Államokban már évtizedek óta dúl a kultúrharc, s immár Európát is megfertőzte. A tolerancia bölcsőjének számító Hollandiában az egyik egyetem levetette a keresztény szimbólumokat a karácsonyfáról.

„A Hágai Főiskola vezetése úgy döntött, hogy nem engedélyezi karácsonyfa felállítását az iskola aulájában. Az igazgatóság arra hivatkozott, hogy a karácsonyfa ’nem illik az iskola nemzetközi és sokszínű’ jellegéhez” – adja hírül az Elsevier holland magazin.

Az Egyesült Államokban szinte minden decemberben fellángol a vallási szimbólumok körüli kultúrharc. Az Egyesült Államok alkotmánya ugyanis tiltja, hogy a kormány bármilyen vallást támogasson. Ez a vallási ünnepek szimbólumaira is vonatkozik. A legfelsőbb bíróság egy tizenhét éve hozott ítélete kimondja, hogy ünnepek idején csak akkor szabad nyilvános helyen vallási szimbólumokat kiállítani, ha egyszerre több vallás jelképeit megjelenítik. Mivel a karácsony és a hanuka az idén majdnem ugyanarra az időszakra esik, csak akkor szabad közintézményekben karácsonyfát állítani, ha egyúttal menórát is kitesznek. A keresztény jobboldal ezt gyakran a karácsony elleni támadásnak tekinti.

A vallási tolerancia őshazájában, Hollandiában kitört karácsonyfa-botrány arra enged következtetni, hogy Európa sem úszhatja meg az efféle vitákat. A Hágai Főiskola vezetése arra hivatkozva tiltotta ki a keresztény szimbólumokat az aulából, hogy a hallgatóknak 12, a tanároknak pedig 30 százaléka nem nyugati országból származik. A sokszínűség nevében nem karácsonyfát, hanem ünnepfát állítottak, és vallási szempontból semleges díszeket aggattak rá. A diákok felháborodtak, a kormányzó holland Kereszténydemokrata Néppárt hágai elnöke „a politikai korrektség abszurditásának” nevezte a főiskola döntését.

Malou van Hintum, a Volksrant kolumnistája felfoghatatlannak találja, hogy egy hitvallása szerint multikulturális intézmény hogyan tilthatja ki a vallási szimbólumokat. „A sokszínűség a különbözőség nyilvános elfogadását, nem pedig elrejtését jelenti. A karácsonyfát a sokszínűség nevében betiltani nem politikai korrektségre, hanem szűklátókörűségre vall.” A multikulturalizmus a különbségek ünneplését jelenti: a holi fesztivál idején tábortüzet, ramadánkor böjti vacsorát, hanukakor mákosguba-sütést. Karácsonykor pedig karácsonyfát.


Nincsenek megjegyzések: