Mitropolia Moldovei a încheiat procesele cu Direcţia Silvică Neamţ
Dan Sofronia
Evenimentul Zilei
04 Decembrie 2009
De o săptămână, patrimoniul Mănăstirii Neamţ s-a îmbogăţit cu câteva clădiri şi cantoane aflate înainte în administrarea Direcţiei Silvice Neamţ, fiind astfel încheiat procesul de recuperare a proprietăţilor confiscate pe vremea comuniştilor.
Manastirea Neamț a recuperat cateva cladiri care ii aparțineau
Pe 27 noiembrie, reprezentanţii Mănăstirii Neamţ, juristul Mitropoliei Moldovei, Constantin Grigore, şi un executor judecătoresc au pus în aplicare o sentinţă civilă prin sediul Ocolului Silvic Târgu Neamţ, cantonul forestier Secu, cabanele Huma, Icoana şi Măngălărie, un sediu de brigadă silvică, dar şi drumuri forestiere, fâneţe şi două heleştee intrau în administrarea mănăstirii.
„Putem spune că prin acţiunea de săptămâna trecută am terminat procesele avute cu Direcţia Silvică Neamţ. Biserica este stăpână pe ceea ce i-a aparţinut şi de care a fost deposedată în anii de tristă amintire a comunismului. Noi aveam sentinţe definitive încă din 2007 pentru aceste bunuri, dar prin diverse căi şi acţiuni în justiţi, oponenţii noştri au încercat să tergiverseze punerea în aplicare. Cred că au fost aproximativ 150 de procese desfăşurate în ultimii 15 ani pentru redobândirea proprietăţilor lăcaşurilor de cult din Neamţ şi în care Mitropolia Moldovei s-a implicat“, a declarat părintele Constantin Grigore.
Silvicultorii vor plăti chirie
Mănăstirea Neamţ deţinea o soluţie favorabilă emisă de Judecătoria Târgu Neamţ în ceea ce priveşte imobilele amintite, dar Direcţia Silvică a cerut revizuirea sentinţei în momentul când s-a încercat punerea în executare. Procesul a fost strămutat la Judecătoria Craiova, dar magistraţii au dat câştig de cauză Mitropoliei Moldovei.
Pentru ca activitatea ocolului silvic să nu fie perturbată, Direcţia Silvică a căzut de acord cu Mănăstirea Neamţ pentru a sta cu chirie în clădirea respectivă. „Nu ne-am opus executării pentru că nu aveam nici un motiv. Am convenit să mai stăm şi în 2010 în sediu, urmând să plătim 12 milioane de lei vechi pe lună. Urmează să studiem oportunitatea construirii altui sediu, mai ales că acum Mănăstirea Neamţ administrează circa 11.000 de hectare de pădure, mai bine de jumătate din suprafaţa pe care o avea Ocolul Silvic Târgu Neamţ înainte de retrocedări“, a declarat Simion Maftei, directorul Direcţiei Silvice Piatra Neamţ.
Tot anul acesta, pe 30 iulie, Direcţia Silvică a pierdut şi cabana Nemţişor, un motel cochet construit special pentru Nicolae Ceauşescu, în apropierea Mănăstirii Neamţ, ca reşedinţă de protocol pentru „vizitele“ de vânătoare.
Zestrea Mitropoliei Moldovei
Mii de hectare de pădure
În judeţul Neamţ, cele mai mari suprafeţe de pădure sunt deţinute în prezent de Mitropolia Moldovei şi familia Sturdza, în total fiind vorba de peste 40.000 de hectare de pădure.
Lăcaşurile de cult din judeţ administrează în total aproximativ 15.000 de hectare: Mănăstirea Neamţ - peste 11.000, Sihăstria - 564, Bistriţa - 780, Durău 100, Agapia şi Văratec peste 1.000.
Pentru a administra pădurile, Mitropolia Moldovei a înfiinţat acum cinci ani primul ocol silvic privat din ţară, „Sfânta Treime" de la Mănăstirea Neamţ, unde-şi desfăşoară activitatea silvicultori angajaţi.
Tot în patrimoniul Mitropoliei Moldovei au intrat şi câteva vile din jurul Mănăstirii Durău, pârtia de schi din staţiunea Durău. Mitropolia mai deţine o fabrică de cherestea la Vânători-Neamţ, Muzeul „Mihail Sadoveanu", retrocedat pentru că locuinţa a aparţinut mitropolitului Visarion Puiu în perioada interbelică, cabana Nemţişor şi multe altele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése