2009. december 16., szerda

Folytatódott a Spányi Antalt és több papot megvádolók pere

Kinek az érdeke? – folytatódott a Spányi Antalt és több papot megvádolók pere

Magyar Kurír
december 16.

Folytatódott kedden Spányi Antal rágalmazási pere a székesfehérvári bíróságon. A püspököt és az egyházmegye több papját egy azóta megszüntetett honlap 2007 szeptemberében homoszexualitással vádolta meg.

http://www.magyarkurir.hu/kepek/hirek/30403/fokep/kep.jpg

Az azóta megszüntetett oldal – amely egy szlávok, feltehetőleg oroszok által üzemeltetett amerikai szerveren kapott tárhelyet – cikkeiben Spányi Antalt és testvérét, valamint irodaigazgatóját, Ugrits Tamást is homoszexualitással vádolták, de további papok neve és fényképe is szerepelt az oldalon. Ugrits Tamás egyébként a XVI. Benedek által kinevezett első pápai káplán.

Az ügyben a Székesfehérvári Egyházmegye jogi személyként, Spányi Antal megyéspüspök és irodavezetője, Ugrits Tamás pedig magánszemélyként magánvádas büntetőeljárást indított ismeretlen tettes ellen. Az ügy a bizonyítási szakaszban tart, a nyomozás már lezárult. A vádlottak – egy orgonakészítő és két ismerőse – az alapos gyanúval szemben tagadják, hogy ők készítették volna az oldalt, illetve hogy ők frissítették volna azt folyamatosan. Állításuk szerint az azon megjelent képeket sem ők tették arra fel. Azt viszont elismerték, hogy előfordult, hogy ők is frissítették a honlapot. Valamint továbbították az oldal linkjét az egyházmegye több papjának, illetve több újságnak. Az ügyről többek között az Index, a Blikk és a Kurucinfó is kapott e-mailt, amelyek azonban nem nagyon foglalkoztak az üggyel (szemben a Népszavával, amely viszont lecsapott rá). A két vádlott arra hivatkozott, hogy a katolikus egyház tisztaságáért küzdött ily módon.

A tárgyalás után nyilatkozó püspök szerint a vádlottakban talán a sértettség munkál, mivel egyikük több orgonaépítési megbízástól is elesett, és ez szolgálhatott alapul arra, hogy „keserűségükben és csalódottságukban” terjesszék állítólagos értesüléseiket. Spányi Antal azt is elmondta: a vádlottak elismerik, hogy a honlap egyes tartalmait ők szerkesztették, azonban számos esetben állításuk szerint nem ők frissítették azt. Ennek kivizsgálása miatt volna fontos, hogy informatikus szakértőt rendeljenek ki.

A püspök szerint a támadás elsődleges célpontja a Magyar Katolikus Egyház volt, annak tekintélyét és morális elismertségét szerették volna rombolni, ő csupán másodlagos áldozat. Mint mondta, ha az ilyen cselekményeket nem ítéli el a bíróság, akkor nagyon sokan kezdhetnek el félni a társadalomban. Kérdésre válaszolva elmondta, gondolt rá, hogy esetleg nem indít pert, mivel a per is reklám ezeknek a vádaknak, azonban végül úgy döntött, hogy még ha a per által nagyobb nyilvánosságot is kap az ügy, a rágalmazás ellen tiltakozni kell, különben személye tényleg rágalmazhatóvá válik. Hozzátette: az egyházmegye és az ország híveitől sok pozitív visszajelzés érkezett a püspökségre, sokan imádkoztak a tárgyalás alatt is értük. A hívek ismerik őt, nem hisznek a rágalmaknak, és mellette állnak.

Azon újságírói kérdésre, hogy lehet-e titkosszolgálati háttere az ügynek, Spányi Antal úgy válaszolt: ő nem ért az informatikához, csak felhasználói szinten, de elgondolkoztatónak tartja a valószínűleg oroszok által üzemeltetett amerikai tárhely tényét. Úgy látja, mindez komolyabb színvonalat feltételez pénzben, technikában egyaránt, amely nem sokaknak állhat rendelkezésére. A püspök szerint jól kigondolt, időzített támadásról van szó, aminek sokkal távolabb mutató céljai vannak, mint csupán az, hogy egy vidéki püspök orra alá borsot törjenek. Hiszen vannak körök, akiknek jól jöhet, ha az egyháznak ilyen ügyek megoldásába kell fektetnie az energiáját.

Más egyházmegyék papjai ellen is indultak hasonló támadások. Az érintett egyházmegyék közül a váci, miután Beer Miklós megyéspüspöktől a vádlottak bocsánatot kértek, visszavonta keresetét. Mivel a váci per lezárultával a vádlottaknak visszaszolgáltatták bizonyítékként lefoglalt javaikat, amelyek ezt követően megsemmisültek (volt, amibe villám csapott...), ezért azokat a jelen perben nem tudják felhasználni, így a vádlói oldal tanúk idézését kérte. A per február 25-én folytatódik.


Nincsenek megjegyzések: