2009. december 21., hétfő

Pap Géza püspök karácsonyi üzenete

Ft. dr. Pap Géza
az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke

http://eletmod.transindex.ro/images/__leo/cikkek/cikkek_6494.jpg


A testté lett Ige

„Az Ige testté lett, és lakozott miközöttünk” (Ján 1,14/a)

Keresztyén Testvéreim! A János evangéliumát olvasva felfigyelhetünk arra, hogy hiányoznak a karácsonyi történethez szinte elmaradhatatlanul hozzátartozó, megszokott elemek: nem olvashatunk a hosszú vándorútról Betlehemig, ahol Mária egy sziklaistállóban szüli meg elsőszülött gyermekét; nincsenek angyalok, nem jelennek meg a pásztorok, és nem hozzák el ajándékaikat a csillag által vezetett keleti bölcsek sem. Nem tekinthető ez véletlennek, hiszen János nem magáról a történelmi eseményről, hanem annak jelentőségéről szeretne beszámolni egy pogány város, Efézus zsidó és görög lakóinak. Egy olyan kifejezést kellett találnia, ami ebben a vegyes kultúrkörben világossá tehette Jézus születésének a titkát, eljövetelének és személyének a valóságát. Ezért egy olyan görög szót használ, ami ott és akkor mindenki számára érthető és kifejező volt: Logosz, ami magyarul Igét jelent. A kifejezés különbözőképpen rezonált az emberi lelkekben.

Az ószövetség világában a kimondott szó önálló életre kelt. Ha Isten mondott valamit, annak különleges jelentősége és hatása volt, hiszen Isten szava, Igéje teremtő erő, ami nem tér vissza hozzá dolgavégezetlenül. Gondolkodásukban az Isten szájából származó, teremtő szó, az Ige magával Istennel azonosult. A görögök gondolkodók más nyomvonalon haladtak. Feltételezték, hogy ebben az örökké változó világban lennie kell valami állandónak, ami egységben tartja és irányítja azt. Ők azt mondták, hogy ez az erő az Isten értelme, lelke, amit ugyancsak Logosznak neveztek. Ez teszi képessé az embert arra, hogy logikusan gondolkozzon, s különbséget tegyen a jó és rossz között.

Amikor János bejelenti, hogy az Ige testté lett, akkor ezzel a zsidóknak azt üzeni, hogy ha látni akarjátok Istent, akkor nézzetek Jézus Krisztusra, mert ő az Isten szava, Igéje. A görögöknek pedig a következőket mondja: a lélek ereje, ami fenntartja a világot, és amiről ti oly sokat elmélkedtek, megjelent testben miközöttünk. Itt lakozott, mi több „sátorozott” közöttünk, mindenben hozzánk hasonlóvá lett (kivéve a bűnt). Annyira valóságosan jelent meg – mondja János –, hogy mi láttuk az ő dicsőségét, vele jártunk, meg is érinthettük, tanúi vagyunk az ő életének, szenvedésének és halálának. Ez a gondolat azonban sokaknak megbotránkoztató volt. Hogyan öltheti magára Isten az emberi testet, ami sokak véleménye szerint szennyes, tisztátalan, bűnös és a lélek koporsója? Mindez az ő szemükben Istentől idegen, tehát elfogadhatatlan volt.

De mit jelent nekünk ma ez a mondat: az Ige testté lett? Az üzenet három pontban foglalható össze.

1. Örömhírt hirdet. Ilyen mélységbe jött el Isten, annak érdekében, hogy megkeressen és megtaláljon minket. A legnagyobb mélységből is ki tud emelni bennünket.

2. Lehajolt az emberi létünk legrejtettebb rétegeibe, hogy a teremtő Ige rendet teremtsen ott, ahol a bűn káoszt eredményezett. Isten számára nincs reménytelen eset.

3. Ismer bennünket. Magára vette az esendő emberi testet, s megmutatta, hogy lehet ebben a testben a kísértésnek ellenállni, és istenfélő életet élni, az előttünk lévő küzdőteret kitartással megfutni.

Karácsony ünnepén mondjunk köszönetet Isten megváltó szeretetéért, aki leköltözött emberi világunkba, hogy megszabadítson minket a bűn rabságából, és teremtő igéjével más emberré formáljon bennünket!

Dr. Pap Géza püspök


Forrás: Erdélyi Református Egyházkerület


Nincsenek megjegyzések: