2009. december 2., szerda

Olaszország: 500 euró, ha nincs kereszt

500 euró, ha nincs kereszt

Népszabadság
Sárkozy Júlia
2009. november 25.

Közlekedési rendőrök ellenőrizték a szicíliai kisváros, Chiusa Sclafani általános iskoláját. Nem csínytevő diákokat, de nem kábítószert kerestek; azt nézték meg, hogy az osztálytermekben a katedra felett, ki van-e téve a feszület.

http://static.nol.hu/media/picture/41/15/16/000161541-9655-600f.jpg
Kereszt egy római iskolában

A kereszt egyedül az igazgatónő, Francesca Accardo irodájából hiányzott. Erről jegyzôkönyvet vettek fel, és 500 eurós bírságot szabtak ki. A kormánypárti polgármester, Francesco Di Giorgio nemrégen kelt rendelete szerint ennyivel bírságolható az az iskola, ahonnan hiányzik a feszület. Ezt a hatályos olasz törvények írják elő az összes közhivatalban, és Palermo közelében ez többet ér, mint a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság néhány héttel ezelőtti ítélete, amely szerint az olasz iskolák faláról le kell venni a szülők és diákok szabad választási jogát sértô jelképet.

Di Giorgio rendelete ugyan 15 napos határidőt adott arra, hogy Chiusa Sclafani osztálytermeiben és közhivatalaiban megmaradjon az „olasz állam alapvető polgári és kulturális értékeit jelképező feszület”, a hatósági ellenőrzés azonban már korábban megkezdődött. „Azt hittem demokráciában, nem diktatúrában élünk, be se kellett volna őket engednem az iskolába, nem vettem észre, hogy pont az én szobámból hiányzik a kereszt” – mondta az igazgatónő, aki az oktatási miniszternél tiltakozott, és ügyvédhez fordult. „A polgármester inkább a 284 diákkal törődne, az iskola két éve nem kap önkormányzati támogatást” – tette hozzá.

A szicíliai kollégája példáját követte a veronai San Bonifacio elsô embere, Antonio Casu is, aki november 26-tól szintén 500 euróval bünteti a hiányzó kereszteket. A szicíliai Cataniában a Vincenzo Bellini operaház főfelügyelője Antonio Fiumefreddo hivatalos előírás nélkül cselekedett: az európai ítélet másnapján hatalmas keresztet tett ki az épület homlokzatára, ahonnan a helyi plébános felhívása ellenére sem akarja levenni. „Krisztusnak sem tetszene, hogy a keresztet Violetta és Norma közé helyezték” – jegyezte meg az operaigazgató demonstrációját feleslegesnek tartó Salvatore Resca atya. „Egyértelművé akartam tenni, hogy a hitünket nem vesszük le a falakról, sőt, büszkék vagyunk rá” – hangoztatta Fiumefreddo, aki a szentszéki államtitkár Tarcisio Bertone felhívását követte. A bíboros a strasbourgi döntést kommentálva ébredésre szólította fel a keresztényeket.

A keresztvita feltartóztathatatlan: a leccói Badoni szakközépiskolájának egyik pedagógusát tanártársai feljelentették, állítólag látva, hogy a keresztet bedobja a szemétbe. A szardíniai Cagliari megyei testülete viszont leszavazta az iskolai kereszt-ellenőrzést – nem tartják ildomosnak a tavaszi helyhatósági választások előtt.

A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera novemberi felmérése szerint az olaszok több mint 80 százaléka ragaszkodik a kereszthez, amelyet mindenekelőtt az olasz nemzeti hagyomány és identitás jelképének tart.


Nincsenek megjegyzések: