2009. december 2., szerda

A magyar AIDS-betegek 80 százaléka homoszexuális

A magyar AIDS-betegek 80 százaléka homoszexuális

http://inforadio.hu/images/logo175.png

2009. december 1.
InfoRádió

Magyarországon leginkább szexuális úton terjed az AIDS betegséget okozó HIV-vírus, míg tőlünk keletre az intravénás droghasználók a veszélyeztetettebb csoport. Ujhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS-bizottság titkára elmondta: itthon a legtöbb új beteg a 20 év alatti homoszexuálisok közül kerül ki.

Az Egészségügyi Világszervezet, valamint az UNAIDS adatai szerint csökkent az új megbetegedések száma, valamint az AIDS terjedési üteme. Az adat azonban a magyar Nemzeti AIDS-bizottság titkára szerint csalóka, mert bár a világátlagra igaz, a csökkenés mégis elsősorban a legtöbb betegnek otthont adó Afrikára igaz.

A fekete kontinensen ugyanis - ahol a fertőzöttek 70-80 százaléka él - egy-két évvel ezelőtt olcsó, generikus gyógyszereket kezdtek használni, míg korábban egyáltalán nem kezelték a betegeket. A kezelés hatásai mára jelentkeztek, így csökkent az új fertőzések száma. Ez azonban a világ többi részéről nem mondható el.

Magyarországon eddig 1733 AIDS-megbetegedést regisztráltak, Ujhelyi Eszter azonban az itt élők számát nagyjából 1000-re teszi, mert mint mondta, a fertőzöttek egy része meghalt, más részük nem magyar állampolgár volt, csak itt mutatták ki a betegségét.

Közülük nagyjából 600 beteget kezelnek. Nagy probléma, hogy sok beteg csak akkor fordul az orvosokhoz, amikor a kezelés már nem használ.

Magyarországon leginkább szexuális úton terjed a HIV-vírus - a fertőzöttek 80 százaléka homoszexuális -, még tőlünk keletre az intravénás droghasználók a veszélyeztetettebb csoport. Itthon a legtöbb új beteg a 20 év alatti homoszexuálisok közül kerül ki, akiknél leginkább a tájékozatlanság okozza a problémát.

Az intravénás droghasználók is veszélyeztetettek - tette hozzá a szakértő, de elmondta: vérátömlesztéssel az elmúlt 20-25 évben senki sem kapta meg a betegséget.

Hanganyagok: InfoRádió


Nincsenek megjegyzések: