2009. december 11., péntek

Interviu cu Laszlo Tökes (Evenimentul Zilei)

"În 1989, am reprezentat interesul românilor" (+video)

http://prezidentiale.evz.ro/template/images/sigla.jpg

Evenimentul Zilei
Andi Laslău
Vineri, 11 Decembrie 2009

http://prezidentiale.evz.ro/pictures/articles/big/052c97b742bb83bf01fbc620b0903ec7.jpg
foto: mediafax

Laszlo Tökes, cel despre care se spune că a aprins scânteia Revoluţiei, vorbeşte, în exclusivitate pentru EVZ, despre dictatură, democratizare şi paşii încâlciţi ai unei Românii încă bântuite de fantomele comunismului.

Intrat pe listele UDMR în Parlamentul European, episcopul Laszlo Tökes consideră că Uniunea nu ar trebui să intre la guvernare, indiferent de modul în care se configurează majoritatea.

Cunoscut ca o voce importantă pentru electoratul maghiar din România, Laszlo Tökes i-a criticat pe liderii UDMR pentru că au semnat Pactul de la Timişoara cu PSD, partid pe care îl consideră urmaşul comuniştilor.

Cuvintele lui Tökes nu menajează pe nimeni şi atrag atenţia asupra faptului că spiritul dictaturii este încă viu în România.

> Societatea românească a trecut printr-un proces de democratizare care nu putea să nu influenţeze mentalitatea şi atitudinea noastră, în general. Deşi acest proces este foarte lent, se produce o evoluţie în spiritul românilor.

> Un preot îşi asumă răspunderea în primul rând pentru enoriaşii lui, dar totodată, ca membru al societăţii, pentru colectivitatea din care face parte. Înainte de 1989, am împărtăşit suferinţele tuturor românilor, deşi am avut şi problemele noastre speciale. Când m-am ridicat împotriva oprimării, am reprezentat interesul întregii societăţi care suferea din cauza dictaturii.

> Este păcat că, la douăzeci de ani de la revoluţie, meritul şi amintirea revoluţionarilor sunt folosite în scopuri politice actuale. Asta se întâmplă şi la Târgu Mureş, unde o statuie a generalului Guşă urmează să fie ridicată. Să nu mai vorbim de statuia lui Ceauşescu din Scorniceşti, care se va ridica prin decizia consiliului local. Se întoarce de multe ori spiritul dictaturii.

> Oamenii pot trăi fără frică astăzi, dar reîntoarcerea clasei comuniste încă ne otrăveşte societatea. La douăzeci de ani, mesajul revoluţiei este să nu ne dăm bătuţi, să continuăm procesul schimbării de regim. Putem conta pe sprijinul şi solidaritatea ţărilor europene.

> UDMR-ul, din păcate, nu este cu nimic mai bun decât celelalte partide din România. Numai caracterul etnic îl deosebeşte de ceilalţi, dar şi UDMR-ul se compromite prin acele jocuri politice care caracterizează era postcomunistă.

> Tot timpul am crezut că un partid, o organizaţie a minorităţilor nu trebuie să intervină în politica mare, naţională, ci trebuie să-şi găsească locul în societate astfel încât să reprezinte eficient interesele acelei minorităţi. UDMR-ul nu ar trebui să se compromită în această învălmăşeală politică, pentru că doar comunitatea maghiară va suferi. Cel mult, ar trebui să sprijine din afară o majoritate, dar nu să intre la guvernare.

Într-un interviu video, acordat în exclusivitate pentru evz.ro şi B1 TV, cel care a aprins scânteia Revoluţiei acum două decenii vorbeşte despre modul în care România s-a maturizat în tot acest timp.

Nincsenek megjegyzések: