2009. december 9., szerda

Catedrala Mantuirii, un hibrid ortodox-catolic

Catedrala Mântuirii, un hibrid ortodox-catolic

Evenimentul Zilei
10 Decembrie 2009

Un grup de 75 de ingineri şi arhitecţi s-au întrunit ieri, la Palatul Patriarhiei, pentru a discuta despre viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului, al cărei proiect a fost deja conturat.

http://www.evz.ro/pictures/articles/big/92db9fdda13379607f2640d498e4f2dc.jpg
Lacașul de cult, vazut din interior

Punte între Răsărit şi Apus

Preafericitul Daniel, prezent şi el la deschiderea simpozionului, a prezentat argumentele teologice pe baza cărora s-a făcut proiectul.

Astfel, „clădirea va trebui să îmbine forma de navă cu cea de cruce şi cu forma potirului, pentru că prin potir, trupul euharistic al lui Iisus Hristos se dăruieşte credincioşilor, care devin astfel trupul său mistic”, a explicat PF Daniel, citat de agenţia de ştiri Basilica.

Patriarhul a mai subliniat că, prin stilul său, catedrala trebuie să evidenţieze rolul ortodoxiei româneşti, de punte între Răsărit şi Apus.

Şapte ani de lucru, 5 niveluri, 38.000 de metri pătraţi

Cât despre detaliile tehnice ale Catedralei, acestea au fost discutate de arhitecţi şi ingineri, fără însă ca presa să aibă acces la simpozion.

Scopul principal a fost acela de a dezbate principiile de proiectare, caietul de sarcini şi condiţiile de selecţionare a firmei ce va executa lucrările, iar discuţia va continua şi astăzi. Aceasta este a treia manifestare dedicată proiectului, organizată de Sectorul „Catedrala Mântuirii Neamului”.

Execuţia este estimată la şapte ani, dintre care trei ani pentru faza de „roşu”.
  • Clădirea va totaliza 38.000 de metri pătraţi, pe cele cinci niveluri, iar cu această suprafaţă va fi de zece ori mai mică decât Casa Poporului.

  • Capacitatea bisericii va fi de 5.000 de locuri, însă alte 120.000 de persoane vor putea participa la slujbe în curte, unde vor fi amplasate permanent două ecrane-gigant.
Cost estimativ: 400 de milioane de euro

Deşi va fi amplasată la in tersecţia străzilor 13 Septembrie şi Izvor, adică în spatele clădirii parlamentului, crucea sa va putea fi văzută din Piaţa Unirii.

Alături de ea, pe terenul de 11 hectare primit de Patriarhie, va fi ridicată şi o clădire administrativă, precum şi Casa Pelerinul, cu 500 de locuri de cazare.

Hramurile Catedralei vor fi Înălţarea Domnului şi Sfântul Apostol Andrei, pentru paraclisul de la demisol fiind probabilă şi declararea unui al treilea hram, Sfântul Dionisie.

Piatra de temelie a catedralei a fost pusă pe 29 noiembrie 2007, până acum fiind obţinute aproape toate avizele necesare demarării lucrărilor. Inclusiv terenul a fost pregătit pentru deschiderea şantierului, prin defrişare, însă data începerii lucrărilor nu este cunoscută încă.

O parte din suma necesară, estimată de Patriarhie la 400 de milioane de euro, a fost deja strânsă prin donaţii.

http://www.evz.ro/imagemanager/images/2009/decembrie/10/catedrala.jpg
FAŢADĂ. Aşa ar trebui să arate cea mai mare catedrală din România


Nincsenek megjegyzések: