2009. május 19., kedd

Tefilat Geshem - Ima esőért

A zsidók a Szukkót ünnepén imádkoznak az esőért:
(Tfilát Hágesem / Tefilat Geshem)

http://oneyearbibleimages.com/sukkot.jpg

A Muszáf előtt "Mázkir" van, halottaink lelkéért imádkozunk (l. alant). A Muszáfban van egy betét, esőért imádkozunk benne. Már előtte is másiv háruách omorid hágásem-et mondott mindenki halkan a Muszáfban ("meghozza a szelet és hullatja az esőt") a második bráchában. (Nyáron itt nem mondunk semmit Erec Jiszráelen kívül; Izraelben morid hátál-t (lecsapatja a harmatot).

A tfilát hágesem az Eső-ima pijutjaiban Ávráhám, Jicchák, Jáákov, Mose, Áháron és a tizenkét törzs érdemeit emlegetjük, hogy azokért nyíljanak meg az ég csatornái:

"Emlékezz az [ős]atyára [=Ávráhámra], ki tört Feléd, mint víznek árja... Emlékezz arra, aki az "Ugyan hozzon már valaki egy kis vizet"-hírül adásában született" [= Jicchák: Ávráhám jó szívvel fogadta a három angyalt, először is vízért szalajtott, hogy lemossák lábukról az út porát; ekkor adták hírül neki az angyalok Jicchák születését]; "Emlékezz arra, aki botjával kelt át a Jordánon" [= Jáákov; 1Mózes 32:11.). "Emlékezz a vízből sáskosárban kihúzottra" (Mózesre; 2Mózes 2:10.); "Emlékezz az Alapkő [=a Szentély] kinevezettjére, aki ötször merült meg vízben" [= Áháron; 3Mózes 16.). "Emlékezz a tizenkét törzsre, amelyeket átvezettél a vizek hasadékán" [= a szétvált Vörös-tengeren; v.ö. 2Mózes 14:15., 15:21.]

A cházán így fejezi be az Eső-imát: "Mert te vagy az Örökkévaló, a mi Istenünk, Te teszed, hogy fújjon a szél és hulljon az eső. Áldásra, ne átokra! Életre, ne halálra! Bőségre, ne szűkölködésre!" A közösség mindhárom felkiáltás után ámént mond.


A szöveg angolul:
"Tefilat Geshem" - The Prayer for Rain
http://www.ou.org/chagim/shmini-simchat/geshem.htm

Ima esőért és harmatért
Geshem and Tal: The Prayers for Rain and for Dew in our Liturgy
http://www.adath-shalom.ca/geshem.htm


Ezen a napon is megemlékeznek a halottakról a Mázkir imával. Különleges imát is elmondanak, melyben esőért szól a fohász. Bölcseink lejegyezték a Szentély főpapjának imáját, melyben - többek között arra kérte a Teremtőt, hogy ne hallgassa meg a vándorok imáját, már ami az esőt illeti, mert a világnak nagy szüksége van esőre.
Ma is azért imádkozunk, hogy a nyári, száraz évszakot bő esős időszak kövesse, hogy Izrael ne szenvedjen csapadék hiányban.
A Talmud elbeszéli, hogy Chanina ben Dószát, aki csodatevő hírében állt, egyszer útközben elérte az eső. Ekkor tekintetét az ég felé emelte, s azt mondta: Világ Ura! Az egész világ örül (az esőnek), és Chanina szenved!? Erre elállt az eső. Amikor hazaért, ismét az égre emelte tekintetét és újból mondá: Világ Ura! Az egész világ szenved és Chanina nyugodtan ül otthon!? Erre újból megeredt az eső. Mondá erre Joszéf rabbi: Mit ért a főpap imája Chaninával szemben?... (Táánit 24)
(Chanináról lásd az Ősi forrás (3), A Talmud bölcsei 49-51. old.)

Forrás: zsido.com



Nincsenek megjegyzések: