2009. május 18., hétfő

lapszemle 2009.05.18.

Keveslik az állami támogatást a magyar egyházak
Az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása, a történelmi magyar egyházaknak nyújtott állami támogatás, az uniós pályázati lehetőségek valamint az egyházi iskolák ügye – ezek voltak a legfontosabb napirendi pontok hétfőn a történelmi magyar egyházak és az RMDSZ vezetése közötti Kolozsváron tartott megbeszélésnek.
http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=28385

Markó Béla szövetségi elnök a történelmi magyar egyházak vezetőivel találkozott
Az egyházak által elérhető pénzügyi támogatásokról, az egyházi tulajdon visszaszerzéséről valamint a felekezeti oktatás kérdéséről tárgyalt hétfőn a történelmi magyar egyházak vezetőivel a Markó Béla szövetségi elnök vezette RMDSZ szakértői csoport.
http://rmdsz.ro/hirek.php?hir=1561

Hálaadó istentisztelet volt Dabolcon
Szatmár megye -  Nt. Sipos Miklós igehirdetésében a dabolciak templom, Isten iránti szeretetéről beszélt a tegnapi hálaadó ünnepségen.
http://hirlap.ro/mh/cikk.php?id=22102&apparition=2009-05-18

Templomkorszerűsítést ünnepeltek Dabolcon
Szatmár megye – A faluból elszármazottak, az itthon maradt hívek adományaiból, illetve minisztériumi támogatással több korszerűsítési munkálatot sikerült elvégezni a dabolci református templomban, ezt ünnepelték vasárnap a közösség tagjai, illetve a meghívott vendégek.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/templomkorszerusitest-unnepeltek-dabolcon/cn/news-20090518-07311631

Hálaadás Dabolcon
Szatmár megye – A 150 lelkes Dabolci Református Egyházközségben vasárnap hálaadó istentiszteletet tartanak.
http://www.szatmar.ro/Halaadas_Dabolcon/hirek/22716

Soltész János nevét vette fel az ombodi iskola
Szatmár megye -  Soltész János volt helybéli református lelkipásztor, nagybányai egyházmegyei főjegyző nevét vette fel tegnap az ombodi iskola
http://hirlap.ro/mh/cikk.php?id=22105&apparition=2009-05-18

Nevet kapott az ombodi iskola
Szatmár megye - Soltész János, egykori ombodi református lelkész nevét vette fel a helyi általános iskola, ugyanakkor felavatták az iskola falán elhelyezett emléktáblát.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/nevet-kapott-az-ombodi-iskola/cn/news-20090518-08210179

Jótékonysági bál Hadadon
Szatmár megye - Szombaton harmadik alkalommal szerveztek jótékonysági bált a hadadi Dégenfeld–kastélyban. A bálon több mint nyolcvan személy vett részt.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/jotekonysagi-bal-hadadon/cn/news-20090518-08270339

Családnap volt Várad-Réten
Nagyvárad - Egész szombaton és egész vasárnap szinte egymást érték a rendezvények a kétnapos Családnapon a várad-réti templomban és udvarán. Gyermekek és felnőttek egyaránt jól szórakoztak.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/csaladnap-volt-varad-reten/cn/news-20090517-03434697

Összefogva erősebbek vagyunk
Nagyvárad - A XVIII. Festum Varadinum ünnepségsorozat záróistentiszteletén Tőkés László püspök hirdette Isten megtartó igéjét a várad-újvárosi református templomban. A rendezvény könyvbemutatókkal zárult.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/osszefogva-erosebbek-vagyunk/cn/news-20090517-02460929

Kálvin János emlékkiállítás
Bihar megye - Vasárnap Kálvin János emlékkiállítást szerveztek a Királyhágómelléki Református Egyházkerület nagyváradi székhelyén a reformátor születésének 500. évfordulója alkalmából.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/kalvin-janos-emlekkiallitas/cn/news-20090517-02383535

Bomba cu ceas din Biserica
Raul nestarpit la vreme creste si provoaca daune tot mai mari. Este un adevar simplu pe care il experimenteaza acum Biserica Ortodoxa Romana, izbita in plin de scandalul Teodosie Tomitanul.
http://www.ziare.com/Bomba_cu_ceas_din_Biserica-751521.html

Disputa interconfesionala. Lucrarile la biserica din Cimitirul Vesel din Sapanta au fost sistate
Inspectia de Stat in Constructii (ISC) Maramures a decis sa opreasca lucrarile de reabilitare a bisericii greco-catolice aflate în incinta Cimitirului Vesel din Sapanta pana la solutionarea unor actiuni în instanta, noteaza Mediafax.
http://www.gardianul.ro/Disputa-interconfesionala.-Lucrarile-la-biserica-din-Cimitirul-Vesel-din-Sap%C3%A2nta-au-fost-sistate-s135168.html

Scrisoare adresata doamnei Hillary Rodham Clinton, Secretar de Stat al Departamentului de Stat al SUA, cu privire la situatia de la Sapanta si discriminarea greco-catolicilor in Romania
http://greco-catolica.org/a466-Scrisoare-adresata-doamnei-Hillary-Rodham-Clinton-Secretar-de-Stat-al-Departamentului-de-Stat-al-SUA-cu-privire-la-situatia-de-la-Sapanta-si-discriminarea-greco-catolicilor-in-Romania.aspx
 
 

Nincsenek megjegyzések: