2009. május 16., szombat

A magyar reformátusság a Kárpát-medencében (térkép)

Elkészült "A magyar reformátusság a Kárpát-medencében 2009-ben" c. térkép


A Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei megbízásából, a MTA Néprajzi Kutatóintézetével együttműködésben végzett „Református identitás az ezredforduló után" c. kutatás keretében elkészült "A magyar reformátusság a Kárpát-medencében 2009-ben" c. térkép.

A térképet készítette: Nagy Károly Zsolt (tudományos segédmunkatárs MTA NKI - tudományos munkatárs SRTA)

A térkép a Magyar Református Egyház területi elhelyezkedését, oktatási intézményeit és a 2000 utáni népszámlálásokon a vallási hovatartozásukról nyilatkozók között a magukat reformátusoknak vallóknak a magyar nemzetiségű lakossághoz viszonyított arányát jeleníti meg. Utóbbi adatréteget kétféle területi bontásban színezéssel ábrázolja: a nagyméretű áttekintő térképen a színezés alapját a magyarországi megyék, illetve a környező országok ennek megfelelő közigazgatási egységei, míg a kisebb, részletező térképeken (Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Ukrajna esetében) az ennél kisebb járások jelentik. A színek és az általuk reprezentált adatok értelmezésénél minden esetben figyelembe kell tehát venni, hogy azok nem a reformátusok össznépességhez, hanem az adott területen magukat magyaroknak vallókhoz viszonyított arányára vonatkoznak.

A térkép a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország licenc feltételei mellett szabadon felhasználható.

A térkép megtekinthető illetve letölthető a http://saman.etnologia.mta.hu/~nagykzs/ internet-oldalon.

A felhasználással kapcsolatos kérdésekkel, illetve a térképen található esetleges hibákkal, vagy kiegészítésekkel kapcsolatos javaslatokkal kérem keresse a szerzőt a nagykzs[at]etnologia.mta.hu e-mail címen vagy a 70/2422674 telefonon keressen.

Nincsenek megjegyzések: