2009. május 14., csütörtök

Az ortodox egyház jogsértései

Világgá kürtöli a Pro Európa Liga az ortodox egyház jogsértéseit

Kényük-kedvük szerint áthághatják a törvényeket, olykor az önkormányzati vezetők, karhatalmiak és igazságszolgáltatók támogatását is élvezve.


Ilyen volt a szaploncai templom. Az ortodoxok elbontották a
födémét, hogy hagymakupolássá alakítsák – bár nem övék

„A felekezet kénye-kedve szerint áthághatja a törvényeket, hiszen semmiféle büntető következménnyel nem kell számolnia. A hazai igazságszolgáltatás félénken és visszafogottsággal kezel minden olyan peres ügyet, amelyben az ortodox egyház valamilyen formában érintett. Ezért a Pro Európa Liga kötelességének érzi, hogy nemzetközi szervezethez forduljon jogorvoslatért” – jelentette be mai sajtótájékoztatóján a szervezet társelnöke.

Smaranda Enache elmondta: az utóbbi időben rengeteg támadás érte a civil szférát a politikum részéről, miszerint az ország azért esik el Európai Uniós támogatásoktól, mert szóvá tesznek jogsértéseket, amelyek a román társadalom bizonyos tagjait érik. Az országot vezető réteg szerint az állam érdeke fontosabb, és megkívánja, hogy ne verjék nagy dobra az ilyen eseteket. „Ez nevetséges – fogalmazott Smaranda Enache. – Hiszen az Európai Bizottság, de az Európai Unió tagállamai is működtetnek képviseletet Romániában, így gyakorlatilag első kézből értesülnek mindenről, ami itt történik. Nem lehet elhallgatni semmit” – mondta.

Ebből a megfontolásból a Pro Europa Liga úgy döntött, az Európai Bizottságnál tesznek feljelentést a szaploncai görög-katolikus templom neogotikus tornyának lebontása miatt. Mivel az ingatlan tulajdonjogával kapcsolatosan peres eljárás van folyamatban, ezért elnöki rendeletben tiltottak meg bármiféle építkezést. Ennek ellenére az ortodoxok, a nyárádtői esethez hasonlóan, önkényesen hozzáláttak a torony átépítéséhez, mondta Smaranda Enache.

A Pro Europa Liga felszólítja Theodor Paleologu művelődési minisztert, hogy állítsa le az építkezést, egyben jelzik az esetet az Európai Bizottság elnökéhez, Emmanuel Barrosóhoz címzett levelükben. Ugyanakkor online aláírásgyűjtést is kezdeményeznek az ügyben.

„Botrányosnak tartjuk az esetet. Laikus ország vagyunk, maga az állam kellene hogy tiltakozzon a legjobban” – mondta Smaranda Enache.

Forrás: mediatica.ro


Nincsenek megjegyzések: