2009. május 27., szerda

Skót homoszexuális lelkipásztor kinevezése

Rev. Scott Rennie
(Photo: AP)


Tiltakoznak a homoszexuális lelkipásztor kinevezése ellen
InfoRádió

Fenntartják azt a döntésüket a skót egyház vezetői, hogy egy homoszexuális férfit neveznek ki az aberdeeni templom lelkipásztorává. A Kirknek is nevezett, a reformáció nyomában létrejött, protestáns skót egyház általános gyűlése 326 igen mellett 267 nem szavazat ellenében választotta meg a 37 éves Rev Scott Rennie-t, négyórás vita után.

Azonban a Queen's Cross templom gyülekezete elkutasította a kinevezést. A támogatók és az ellenzők ugyancsak az edinburgh-i találkozó épülete előtt tiltakoztak.

Rennie elvált, egygyermekes apa, és a Brechin Cathedral egyik presbitere, és amint mondja, nem titkolta el a Queen's Cross templom gyülekezete elől, hogy homoszexuális és partnerével lakik együtt. Amint a gyűlésre érkezett, úgy nyilatkozott: számos homoszexuális lelkipásztor van a skót egyházban, és most mindegyikük elégtételt kaphat.

Rennie azt az érvet is elutasítottja, hogy a kérdés megosztja az egyházat. Mint mondja, ez ugyanaz a kérdéskör, mint amikor a nők beiktatása körül zajlott, és csak azoknak érv, akik nem akarják, hogy bármi is változzon. Hozzátette: régen nem köveznek meg nőket és házasságtörőket, változnak az idők.

Ugyanakkor négyszáz lelkipásztor és ötezer hívő írta alá a tiltakozó petíciót a kinevezés ellen. Egyikük, David Rendall úgy fogalmazott: a lelkipásztor olyasvalaki, akiről feltételezik, hogy a Biblia szerint él. Hozzátette: a Szentírás tanítása meglehetősen egyértelmű ebben a kérdésben - csak a házasság az egyetlen kapcsolat, ahol helye van a szexualitásnak.

Amint Jack Bell, a glasgowi Sion Baptista Gyülekezet lelkipásztora azt mondta: ellenzik a kinevezést, mégpedig Istennek a Bibliában kinyilatkoztatott szavai alapján.

Ugyanakkor Scott Rennie támogatói ugyancsak hatalmas demonstrációt rendeztek érte. Ewen Gilchrist lelkipásztor szerint például nagyobb elfogadásra volna szükség. Szerinte el kell ismerni az ember szexualitásának sokféleségét, és ez a "gazdagságot" életünkben és hitünkben is el kell fogadni.


http://thescotsman.scotsman.com/template/group/images/mastheads/TS_masthead.gif





Nincsenek megjegyzések: