2009. május 29., péntek

Pastele in aceeasi zi ?

http://www.gardianul.ro/img/logo_gardianul.jpg
Gardianul, 29-05-2009


Eforturi pentru ca toti crestinii sa sarbatoreasca Pastele in aceeasi zi


Duminica aceasta, a 7-a dupa Pasti, este dedicata in Biserica Ortodoxa Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic, din anul 325, de la Niceea, prilej cu care s-a stabilit si cum se va calcula data Pastelui. Dupa mai bine de 16 secole de la acel memorabil eveniment, crestinii nu sarbatoresc impreuna bucuria Invierii Domnului, in principal, din motive de calendar. In decursul istoriei, au existat mai multe initiative de rezolvare a problemei, dar nu s-a ajuns inca la un consens. Recent, s-a mai desfasurat un seminar pe aceasta tema in Ucraina, despre care vom discuta in continuare.

Evenimentul s-a bucurat de o participare importanta din partea Universitatii Catolice din Ucraina, Universitatii Nationale din Lvov si a mai multor universitati europene, precum si de prezenta pastorului Dagmar Heller, din partea Bisericii Evanghelice din Germania, profesor la Institutul de Studii Ecumenic din Bossey, reprezentant al Comisiei Credinta si Constitutie a Consiliului Mondial al Bisericilor de la Geneva, pr. Milano Zust, reprezentantul Consiliului Pontifical de Promovare a Unitatii Crestine din Roma, si Constantin Sigov, directorul Centrului Sfantul Clement din Kiev, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucarainene din Kiev. De asemenea, au trimis mesaj de binecuvantare Cardinalul Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestine, si Mitropolitul Anthony Scharba, din partea Bisericii Ortodoxe Ucrainene a SUA, care apartine de Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol, dupa cum informeaza “Lacasuri Ortodoxe”. Au mai fost prezenti reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene de pe langa Patriarhia Moscovei, Bisericii Autocefale din Ucraina, Greco–Catolice, Bisericii Armene Apostolice, Bisericii Baptiste si Bisericii Evanghelice. Se poate observa slaba reprezentativitate a Bisericii Ortodoxe la acest seminar.

De la Niceea la Alepo, si trei principii de calcul

Participantii au sprijinit hotararea de la Alepo (Siria) din 1997, de stabilire a unei date comune pentru sarbatoarea crestina a Invierii lui Iisus Hristos. Ei au sustinut propunerea de a promova acest consens si de a organiza mai multe intalniri pe aceasta tema. Este de mentionat ca s-a exprimat dorinta ca in anii 2010 si 2011, in cursul carora data Pastelui va fi unificata prin coincidenta de sincronizare a calendarelor, sa serveasca drept perioada de pregatire pentru o sarbatoare comuna a Pastilor, in data de 8 aprilie 2012, zi care corespunde din punct de vedere astronomic hotararii de la Niceea.

In urma intalnirii de la Alepo, organizata de Consiliul Mondial al Bisericilor din Geneva si “Middle East Council of Churches”, cu participarea Bisericii Romano-Catolice si a unor specialisti in calendare, s-a afirmat ca, pentru a stabili o data comuna a Pastilor sunt necesare: mentinerea standardelor de la Niceea (sarbatorirea Pastelui sa fie in duminica de dupa prima luna plina ce urmeaza echinoctiului de primavara); calculul datelor astronomice (legate de echinoctiu si luna plina) sa se faca prin mijloacele stiintifice cele mai exacte posibil; luarea in considerare, ca baza de calcul, a meridianului de la Ierusalim, locul rastignirii si Invierii lui Hristos.

In ziua Invierii, intreg pamântul este luminat

Participantii la seminar au remarcat ca, din punct de vedere astronomic, calculul de la Niceea, fiind mai precis in calendarul gregorian decat in cel vechi, iulian, Bisericile Romano-Catolice si Protestante din Alepo au facut un pas in directia Bisericii Ortodoxe, in acceptarea stabilirii datei Pastelui conform cu un orar cosmic, si nu prin data fixa, asa cum se propusese inainte de sedinta inter-ortodoxa de la Chambesy, in 1977. Totodata, s-a reamintit ca, dupa profesorul Nicolas Ossorguine, de la Institutul Ortodox “Saint Sergius” din Paris, echinoctiul simbolizeaza prima zi a Creatiei, momentul despartirii zilei de noapte, si vestirea victoriei luminii asupra intunericului. Simbolul de luna plina (corespunzator Pastelui evreiesc) ar fi a 4-a zi a Creatiei, atunci cand au fost facuti cei doi luminatori, si inceputul victoriei luminii asupra intunericului. In cele din urma, simbolul duminicii de dupa prima luna plina ce urmeaza echinoctiului de primavara ne aminteste de Invierea lui Hristos, victoria unica si finala din istoria omenirii, a vietii asupra mortii, conducandu-ne la a 8-a zi, fara sfarsit, a Creatiei. Sarbatoarea Pastelui, dupa hotararile de la Alepo, in viziunea participantilor la seminarul din Ucraina, ar permite ca toti crestinii sa redescopere mesajul parintilor de la Niceea, conform caruia, in ziua Invierii, intreg pamantul este luminat, o emisfera primind lumina Soarelui, iar cealalta emisfera primind lumina Lunii.

Pastele crestinilor, niciodata inaintea celui evreiesc

Fara indoiala, rezultatele intalnirii de la Alepo, cat si cele ale seminarului din Ucraina au fost si inca vor mai fi studiate. Biserica Ortodoxa a Greciei, spre exemplu, dupa Alepo, indemna la reflectie asupra faptului ca socotelile propuse dau prea putina atentie adevarului ca Pastele nu trebuie sarbatorit niciodata inainte de Pesahul evreilor. Ea vede tocmai in aceasta intentia de baza a Sinodului de la Niceea. Totodata, Biserica Ortodoxa a Greciei a mai indicat asteptarea luarii unei pozitii panortodoxe in aceasta problema. De aceea, sarbatorirea comuna a Pastilor de catre toate Bisericile crestine in 2012, indraznim sa spunem, ramane doar o speranta mult prea optimista a participantilor la seminarul din Ucraina.

Dumitru Manolache


http://www.oikoumene.org/fileadmin/templates/wcc-main/images/wcc_logo.gif



Nincsenek megjegyzések: