2009. május 11., hétfő

lapszemle 2009.05.11.

Egyházmegyei nőszövetségi konferencia
Arad - Felszentelték a belvárosi zászlót. Szombaton délelőtt az arad-belvárosi református templomban megtartott egyházmegyei nőszövetségi konferencia istentisztelettel indult, amelyiken Bogya Kiss Mária egyházkerületi nőszövetségi elnök hirdetett igét.
http://www.nyugatijelen.com/hitelet/felszenteltek_a_belvarosi_zaszlot.php

Gyermekek előadása az anyai szeretetről
Szatmár megye - Az édesanyákat köszöntötték vasárnap a Szamos-negyedi református templomban tartott istentiszteleten után az óvodások, a kisiskolások és a gyülekezet ifjúsági csoportja is.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/gyermekek-eloadasa-az-anyai-szeretetrol/cn/news-20090511-08115236

Az édesanyákat köszöntötték
Szatmár megye — A Szatmárnémeti–Kültelek Református Egyházközség által működtetett Szivárvány óvódát látogató gyermekek szeretettel, verssel, dallal, és virággal köszöntötték az édesanyákat.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/az-edesanyakat-koszontottek/cn/news-20090511-05180396

Istenes szavalatok versenye
Szatmár megye - Szombaton tartották a Templom és iskola református szavaló verseny megyei szakaszát.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/istenes-szavalatok-versenye/cn/news-20090511-09193843

Emlékkiállítás Gergely István munkáiból Váradon
A csíkkozmási születésű Kolozsváron élt és alkotott szobrászművész, Gergely István domborműveiből és plakettjeiből nyílt kiállítás szombat délután Nagyváradon, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházának első emeleti előcsarnokában. A tavaly elhunyt képzőművészt családi és baráti szálak is kötik Nagyváradhoz.
http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=28185

Gergely István az értékőrző képzőművész
Nagyvárad - Gergely István plakettjeiből nyílt emlékkiállítás szombaton este a Királyhágómelléki Református Egyházkerület nagyváradi székházának első emeleti előcsarnokában.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/gergely-istvan-az-ertekorzo-kepzomuvesz/cn/news-20090510-01543272

Óvjuk épített örökségünket
Nagyvárad - A Gergely István emlékkiállítás folytatásaképpen a kolozsvári Házsongárd és a nagyváradi Rulikowszky temetőről tartottak fórumot a Királyhágómelléki Református Egyházkerület nagyváradi székházában szombaton este.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/ovjuk-epitett-oroksegunket/cn/news-20090510-02525784

Jótékonysági hangverseny a Partiumi Keresztény Egyetem javára
A Partiumi Keresztény Egyetem megsegítésére fogtak össze anyaországi és az elszakított területeken működő társintézmények. Jótékonysági hangversenyt szerveznek hétfőn este fél nyolctól Budapesten a Zeneakadémián. Fővédnöke Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem rektora, díszvendége pedig Orbán Viktor.
http://erdely.ma/jotekonysag.php?id=51693

Hangulatos kultúrotthonavatás Atyában
Szatmár megye - Szombat délután nagyszabású ünnepség keretében avatták fel az atyai kultúrotthont.
http://www.szatmar.ro/Hangulatos_kulturotthonavatas_Atyaban/hirek/22576

Kultúrotthon avatás Atyában
Szatmár megye - Szombaton avatták fel a felújított kultúrotthont a helyi önkormányzat képviselői, a meghívottak és a falu lakosai.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/kulturotthon-avatas-atyaban/cn/news-20090511-07432202

A Pozsonyi Egyházmegye kórustalálkozója
Felvidék - A Pozsonyi Református Egyházmegye Kórustalálkozójára kerül sor Cantate vasárnapján, azaz ma, délután 15.00 órai kezdéssel a nemesócsai református templomban, a 25 Zsoltár 1. versének alapján: „Uram, hozzád emelkedem lélekben!"
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=13744&Itemid=50

Ukrán tankönyvek a református egyháztól
Kárpátalja - Közösen kell tenni megmaradásunkért. A kárpátaljai magyar iskolák, az itteni magyarság megmaradásának, gyermekeink érvényesülésének feltétele, hogy fiataljaink alapos tudással rendelkezzenek, és elsajátítsák az államnyelvet. És ezt nem azzal tudjuk elérni, hogy ukrán iskolába íratjuk gyermekeinket, hisz ezzel megfosztjuk őket attól, hogy maradandó, értékteremtő tudásra tegyenek szert.
http://www.reformatus.com.ua/index.php?m=aktualitas&a=show&i=1524

Arhiepiscopul Tomisului s-a ascuns intr-o manastire
Dupa ce pe numele sau a fost declansata cercetarea penala pentru luare de mita si complicitate la fals intelectual, Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, s-a ascuns intr-o manastire.
http://www.ziare.com/Arhiepiscopul_Tomisului_s_a_ascuns_intr_o_manastire-743514.html

Cazul Teodosie, test important pentru Patriarh
Daca dezvalui coruptia unui inalt ierarh, dai in Biserica. Daca dai in Biserica, dai in Dumnezeu. Asta a fost logica dupa care slujitorii Arhiepiscopului Tomisului, avocatii si jurnalistii pomanagii au infierat investigatia realizata de Romania libera – "Cat costa Duhul Sfant in Romania".
http://www.romanialibera.ro/a153412/cazul-teodosie-test-important-pentru-patriarh.html

Sibiu: Mai rasare inca o biserica intr-un parc retrocedat
Mitropolia Ardealului va construi un lacas de cult in parcul Infratirii din cartierul Terzian. Biserica Ortodoxa reda credintei un teren de pe care in urma cu zeci de ani comunistii au dezgropat si mutat mai multe morminte.
 http://www.adevarul.ro/articole/sibiu-mai-rasare-inca-o-biserica-intr-un-parc-retrocedat.html

Tara celor 1.200 de biserici din lemn
O firma privata din Ardeal, specializata in branding, a investit in realizarea unei serii de cinci documentare care au ca scop promovarea Romaniei. Filmele vor arata povestile unor biserici din lemn, din cele 1.200 din tara, in dorinta de a le arata strainilor minunatiile realizate de mesterii romani. Norvegia are "numai" 1.000 de biserici din lemn, ne spun realizatorii documentarelor.
http://www.romanialibera.ro/a153404/tara-celor-1-200-de-biserici-din-lemn.html
 
 

Nincsenek megjegyzések: