2009. november 25., szerda

Lakat a medgyesi templom ajtaján (H)

Lakat a medgyesi templom ajtaján

http://www.szabadfold.hu/images/SZO_Logo.jpg


Szabad Föld
Borzák Tibor
Fotó: Lehoczky Péter
2009. november 23.

Medgyesegyházán lakat került a református templom ajtajára. Miután elfogytak a hívek, nincs értelme tovább megtartani az istentiszteleteket. Az épület állaga igen kritikus, felújítására azonban nincs pénz.

http://keptar.szabadfold.hu/cikkepek/22709/Image/Nagy_rQcp_medgyesegyhaza1.jpg

A Békés megyei Medgyesegyházán elfogytak a református gyülekezet hívei, már csak ketten fizetnek egyházadót. A főként dinnyetermesztéséről ismert település református temploma kiürült, ugyanis a hetven férőhelyes patinás épületet alig látogatják. Isten háza szemmel láthatóan pusztulásnak indult, felújításra pedig nincs pénz. Ezért úgy döntöttek, hogy eladják a templomot, ingatlanszakértővel felbecsültetett értéke 4,5 millió forint.

– Nem eladásról van szó, nem is klasszikus értelemben vett tulajdonosváltásra kerül sor – mondta érdeklődésünkre Molnár Virág mezőkovácsházi lelkész, aki a medgyesegyházi szorványgyülekezet vezetője is. – Nem azért merült fel a templom bezárása, mert csak ketten járnak oda. Az önkormányzattal a felújításról kezdtünk tárgyalni, de rá kellett jönnünk, hogy önerőből ezt nem tudjuk elvégezni. Ezért közösen keressük a történelmi emlékhely megóvásának lehetőségét.

http://keptar.szabadfold.hu/cikkepek/22709/Image/Nagy_tVjd_medgyesegyhaza2.jpg

Van is mit megóvni, hiszen az épületet eredetileg az 1800-as évek végén zsinagógának emelték. A környék egyetlen zsidótemplomaként szolgálta a híveket, mindaddig, amíg a második világháború koncentrációs táboraiban halálukat nem lelték a viharsarkiak is. Az ingatlan később a református egyház tulajdonába került, Európában sem volt példa arra, hogy egy zsinagógát keresztény felekezet vett volna át. Visszaemlékezések szerint a bronzharangot Rákosi Mátyás ajándékozta a gyülekezetnek, az egyik ablak alatti falrészben pedig egy szelencét rejtettek el korabeli fotókkal és névsorokkal.

Remélhetőleg nem idegenkézre, hanem a medgyesegyházi önkormányzat tulajdonába kerül át a református templom épülete. Ugyanis csak kulturális célokra szeretnék átadni a majdan felújított imaházat. Erre egyébként város önkormányzata szóbeli szándéknyilatkozatot tett, és sajtóközleményt adott ki a témában. Ebből az is kiderül, hogy a református istentiszteleteket a jövőben az evangélikus egyházközösség gyülekezeti termében tartják meg Medgyesegyházán.


Nincsenek megjegyzések: