2009. november 28., szombat

A görög kormány megadóztatná az egyházi vagyont

A görög kormány megadóztatná az egyházi vagyont

2009/11/25
Glóbusz / To Ethnos

http://engine.feed.gr/?catid=11424&imgid=7137214&srcid=1101&type=11495

A súlyos recesszió miatt a görög szocialista kormány ingatlanadóval sújtaná az görögkeleti egyház birtokában lévő épületeket, hogy csökkentse a magas költségvetési hiányt - adja hírül a görög napilap. Az egyház azonban ellenáll. A konfliktus oka az állam és az egyház elválasztásának hiánya.

A kormány egyszeri, 600 ezer eurós adót vetett ki az egyházi ingatlanokra. A görögkeleti egyház azonban nem volt hajlandó fizetni. Egyházi vezetők szerint az adóelvonás miatt veszélybe kerülnének karitatív intézményei.

A költségvetésnek viszont nagy szüksége lenne a pénzre: becslések szerint idén akár 12 százalékot is elérheti az államháztartási hiány mértéke. Az egyház a termőföld megadóztatását javasolja a hiány csökkentésének érdekében.

A To Ethnos emlékeztet rá, hogy Görögországban az egyház és az állam szétválasztása nem történt meg: a görögkeleti papok ma is állami alkalmazottak. Az állam és az egyház ilyen összefonódása, a hatáskörök tisztázatlansága állandó konfliktusok forrása. Olyannyira, hogy az ingatlanadó körüli vita kapcsán már egyházi vezetők is megpendítették, hogy érdemes lenne végre szétválasztani a két intézményt, ezzel biztosítva az egyház függetlenségét.


Nincsenek megjegyzések: