2009. november 25., szerda

Procesul episcopului Casian Craciun cu CNSAS

Procesul episcopului Casian Craciun cu CNSAS a reinceput cu amanare

Ziare.com

Curtea de Apel Bucuresti a amanat, marti, pentru 26 ianuarie, procesul in care CNSAS cere constatarea calitatii de colaborator al fostei Securitati pentru episcopul Dunarii de Jos, Casian Craciun.

http://s1.ziare.com/?mmid=fb9f44b2b9104a1d0

Instanta a dispus, marti, amanarea procesului la cererea reprezentantului CNSAS de a lua la cunostinta intampinarea depusa de avocatii lui Casian Craciun.

Dosarul deschis de CNSAS in instanta a reinceput marti, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti dispusese trimiterea acestuia spre rejudecare.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 8 mai 2009, ca procesul in care CNSAS cere atestarea calitatii de colaborator al Securitatii a episcopului Dunarii de Jos, Casian Craciun, sa fie rejudecat, admitand, astfel, recursul facut de CNSAS impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti.

Procesul ar fi trebuit sa fie rejudecat de Tribunalul Bucuresti (instanta care a dat prima solutie), insa, dupa modificarea legii CNSAS, Curtea de Apel Bucuresti a devenit prima instanta care solutioneaza cererile formulate de Consiliu. Ca urmare, procesul va fi rejudecat de Curtea de Apel Bucuresti, intr-un complet cu un singur judecator.

Solutia data de Curtea de Apel Bucuresti vine dupa ce Consiliul a aratat, prin documentele depuse ca decizia de necolaborare pe care i-a dat-o in trecut episcopului Casian Craciun, nu era una definitiva, legea CNSAS schimbandu-se intre timp.

La termenul anterior al procesului de la Curtea de Apel, instanta a cerut CNSAS sa depuna la dosar contestatia impotriva primei decizii a Consiliului, care hotarase ca episcopul nu a colaborat cu Securitatea. Potrivit reprezentantilor CNSAS, contestatia facuta de Gabriel Catalan (fost angajat al CNSAS) nu a mai putut fi solutionata, intrucat Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala legea de functionare a Consiliului, prin urmare a interzis ca acesta sa mai dea verdicte. Din acest motiv, CNSAS a trimis dosarul in instanta.

Tribunalul Bucuresti a respins, pe 27 octombrie 2008, ca inadmisibila cererea CNSAS de a se constata colaborarea cu fosta Securitate a episcopului Dunarii de Jos, Casian Craciun, admitand, in schimb, exceptia invocata de acesta, prin care a sustinut ca a primit deja un verdict de necolaborare pe aceleasi probe.

CNSAS: Episcopul a fost "util" Securitatii timp de 10 ani

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii sustine ca episcopul Dunarii de Jos a fost "util" Securitatii timp de 10 ani si a cerut Tribunalului Bucuresti sa constate existenta calitatii de colaborator a lui Casian Craciun.

Casian Craciun "a fost recrutat ca informator ca urmare a propunerii Departamentului Cultelor ca acesta sa fie trimis la studii in strainatate, fiind folosit pentru incadrarea informativa a diverselor medii din cadrul emigratiei romanesti", se arata in nota de constatare emisa de Directia Investigatii a CNSAS depusa la dosar.

De asemenea, CNSAS arata, in actiunea depusa la Tribunalul Bucuresti, citand din dosare ale Serviciului de Informatii Externe (SIE), ca episcopul a preluat urmatoarele nume conspirative de colaborare: "Crin" (1981-1985), "Casius" (1985-1991), "Casio" (1988), cu precizarea ca "domnul Craciun a dorit pastrarea conspirativitatii asupra legaturii sale cu organele noastre (n.r. organele SIE)".

Desi nu s-au identificat documente care sa arate faptul ca episcopul a transmis informatii catre securitate, din continutul rapoartelor intocmite de catre ofiterii de legatura reiese ca ar fi desfasurat activitate in acest sens, sustin reprezentantii CNSAS. Pentru exemplificare, CNSAS precizeaza ca episcopul "a furnizat unele date cu privire la vizitatorii straini din cadrul Episcopiei, cadrele bisericesti propuse sa se deplaseze in exterior, relatiile acestora in strainatate".

De asemenea, Casian Craciun ar fi fost instruit de catre ofiterii de securitate, potrivit CNSAS, pentru a obtine informatii despre "Asociatia fostilor detinuti politici", despre pozitia si cercurile emigratiei referitoare la REX (Regele Mihai I), despre "asa-zisa Uniune a romanilor liberi" condusa de Ratiun Iancu. CNSAS mai sustine ca episcopul trebuia sa afle informatii despre colaboratorii externi ai postului de radio "Europa Libera" si lectorii romani aflati in Franta, care au refuzat sa se intoarca in tara.

Totodata, in actiune se arata faptul ca "domnul Craciun a manifestat interes pentru acest tip de activitate". CNSAS sustine ca episcopul a obtinut date cat mai complete despre "Ratacitul" - "fost coleg cu sursa", pe care l-a influentat sa nu desfasoare "activitati ostile". De asemenea, Casian Craciun ar fi contactat toti preotii si teologii romani din R.F.Germania, pentru a obtine date despre situatia lor si pentru a verifica daca Dumitreasa Calciu (n.r. preot ortodox, dizident si luptator pentru drepturile omului roman, care a facut peste 21 de ani de inchisoare sub regimul comunist; a fost exilat din Romania in 1985 si s-a stabilit in SUA) va veni in R.F.Germania, mai sustine CNSAS.

In actiune, se arata ca CNSAS a decis sa sesizeze Tribunalul Bucuresti dupa ce Gabriel Catalan a contestat verdictul de necolaborare dat de Consiliul CNSAS in 22 noiembrie 2007, el solicitand sa se verifice daca episcopul a lucrat sau a colaborat cu Securitatea.

Colegiul CNSAS a decis, in noiembrie 2007, ca episcopul Casian nu a colaborat cu Securitatea, desi despre acesta presa scrisese ca ar fi fost colaborat cu Directia de Informatii Externe, ca ar fi avut diverse nume conspirative si ca ar fi dat informari pe cand era trimis cu misiuni in strainatate.



Nincsenek megjegyzések: