2009. november 6., péntek

Iskolai kereszt – tiltakozik a Vatikán a strasbourgi döntés ellen


Iskolai kereszt – tiltakozik a Vatikán a strasbourgi döntés ellen
Az ítélet eltávolíthatja a keresztényeket az egyesült Európa eszményétől

2009. november 4. 12:41

http://www.magyarkurir.hu/kepek/hirek/29772/fokep/kep.jpg

Csodálkozását és sajnálatát fejezte ki a Vatikán az Emberi Jogok Európai Bíróságának azon keddi döntése kapcsán, hogy az osztálytermekben elhelyezett kereszt a vallásszabadság megsértése – írja a Zenit hírügynökség. Federico Lombardi szentszéki szóvivő arra is figyelmeztetett, hogy az ilyen döntések elidegeníthetik a keresztényeket az egyesült Európa gondolatától.

Az ügy 2001-ben kezdődött, amikor az olasz állampolgárságú nő, Solie Lautsi azt sérelmezte, hogy az akkor 11, valamint 13 éves gyermekei általános iskolájában minden osztályterem falán feszület volt elhelyezve. Szerinte ugyanis ez sérti az állam és az egyház szétválasztásának elvét. Panaszt tett az iskolában, de elutasították, így bíróságra vitte az ügyet. Végigjárta az összes olaszországi jogorvoslati lehetőséget, végül Strasbourghoz fordult.


Az Európa Tanács emberi jogi bírósága úgy foglalt állást, hogy az iskolai kereszt sérti a szülők jogát ahhoz, hogy saját lelkiismeretük szerinti nevelést biztosítsanak a gyermeknek, valamint sérti a gyermek vallásszabadsághoz fűződő jogát is.


Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője a Vatikáni Rádiónak adott november 3-i nyilatkozatában leszögezte: a feszület mindig is az isteni szeretet és az egység jele volt, ezért sajnálatukat fejezik ki, hogy most a megosztás, a kirekesztés és a szabadság korlátozásának jelképe lett.


Az olasz kormány szintén elutasította az ítéletet, mivel a kereszt az olasz nemzeti történelem és kultúra jelképe is.


Az Olasz Püspöki Konferencia ugyancsak arra figyelmeztetett, hogy a kereszt Olaszországban nem csupán vallási jelkép, és annak iskolai kihelyezése azt fejezi ki, hogy a katolicizmus az olasz történelmi örökség része, amint azt az 1984-es vatikáni-olasz konkordátum is leszögezi. Giuseppe Talla Dorre, a római LUMSA egyetem rektora szerint ráadásul a kereszt csupán passzív jelkép, amelynek kihelyezése nem kötelez hitünk gyakorlására.


A kereszt eltávolítása az osztálytermekből intoleráns és sérti a többség érzéseit – fogalmazott Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egység Elősegítése Pápai Tanácsának elnöke. „Különösen Olaszországra igaz, hogy a keresztények a többséget képviselik, most és a jövőben is.” Nem engedhetjük meg, hogy a többséget egy kisebbség irányítsa. A pluralista társadalomnak tiszteletben kell tartania más vallásokat és világnézeteket, ám az emberi jogi bíróság döntése mögött a „nem a laicitás, hanem az ideológia áll” – mondta a bíboros a Corriere della Sera újságnak adott interjúban.


Federico Lombardi arra is figyelmeztetett: az ilyen döntések nem fogják jobban megszerettetni a keresztényekkel az egyesült Európa gondolatát, pedig az olasz katolikusok azt a kezdetektől támogatták. Mint mondta, úgy tűnik, hogy el akarják hallgatni a kereszténységnek az európai identitás kialakulásában játszott lényeges és tagadhatatlan szerepét.


Lombardi hozzátette: a vallás a civilizáció elválaszthatatlan része, a rövidlátók viszont ki akarják zárni az oktatásból. Megjegyezte: csodálkozik, hogy a strasbourgi bíróság ilyen komolyan beleavatkozik egy olyan ügybe, amely közvetlenül kapcsolódik az olasz emberek történelmi, kulturális és lelki identitásához.


Magyar KurírNincsenek megjegyzések: