2009. november 11., szerda

Asztrobiológiai konferencia a Vatikánban

Van-e értelmes élet a földön kívül? - Asztrobiológiai tudományos hét a Vatikánban

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/5/51/Radio_Vaticana_logo.png/200px-Radio_Vaticana_logo.png

Vatikáni Rádió

Pénteken kezdődött az egyhetes összejövetel, amelyet a csillagászat nemzetközi éve alkalmából hirdetett meg a Pápai Tudományos Akadémia és a Vatikáni Csillagvizsgáló. Giovanni Lajolo bíboros tolmácsolta a pápa üdvözletét a találkozón részt vevő tudósoknak, akik a földön kívüli értelmes élet kereséséről tanácskoznak. "Tudományos komolyságot igénylő feladatról van szó, amit nem szabad összekeverni a tudományos fantasztikummal" - mondta a bíboros. "A kutatásban semmilyen igazságtól nem kell tartanunk, hiszen a tudományok éppen azáltal segítenek az ember kiteljesedésében, hogy új dolgokat tárnak fel előtte" - tette hozzá.

De mit is jelent az asztrobiológia? A Vatikáni Rádió kérdésére José Funes atya, a Vatikáni Csillagvizsgáló igazgatója válaszolt:

Az asztrobiológia olyan tudományág, amely a földön kívüli élet lehetőségét kutatja naprendszerünkben, az univerzum közelebbi helyein és más naprendszerekben egyaránt. Jelenlegi ismereteink szerint körülbelül 350 olyan csillag létezik, amelyek körül bolygók keringenek. Közöttük lehet olyan bolygó is, amely hasonlít földünkhöz.

A most megkezdődött vatikáni tanácskozáson megvizsgálják az asztrobiológia mai állását, a legújabb kutatási eredményeket. Nagyon fontos, hogy az egyház belefolyjon ezekbe a kutatásokba, legalább olyan szinten, hogy kövesse a tudományos világ által elismert főbb eredményeket - magyarázta P. Funes. Az asztrobiológia kutatásai segíthetnek abban is, hogy jobban megértsük, miként alakult ki az élet bolygónkon.

Ami a földön kívüli értelmes élet kérdését illeti, semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésünkre, hogy az univerzum bármelyik pontján létezne élet akár legprimitívebb formájában is. Komoly programok foglalkoznak azzal, hogy elfogják az űrből érkező esetleges jeleket, amelyek a miénknél fejlettebb civilizációktól érkezhetnek. Egyelőre azonban semmi nem mutat arra, hogy azt higgyük, létezik a földön kívül értelmes élet - mondta még rádiónknak a Vatikáni Csillagvizsgáló igazgatója.


Tanulmányi hét a Vatikánban az asztrobiológiáról – sajtótájékoztató

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/5/51/Radio_Vaticana_logo.png/200px-Radio_Vaticana_logo.png

Vatikáni Rádió

Kedden délelőtt a Szentszék Sajtótermében került sor az asztrobiológiáról tartott nemzetközi tanácskozást lezáró tájékoztatóra. November 6-10. között a Vatikáni Csillagvizsgáló és a Pápai Tudományos Akadémia szervezésében zajlott a neves tudósokat egybegyűjtő konferencia. A sajtótájékoztatón többek között felszólalt José Funes jezsuita atya, a Vatikáni Csillagvizsgáló igazgatója és Chris Impey professzor az Arizónai Egyetem és a Steward Obszervatórium munkatársa.

Beszédében hangsúlyozta: azért gyűltek össze a tudósok, hogy megvitassák az asztrobiológia haladását. Még mindig csak egyetlen bolygóról tudunk, amelyen létezik élet: ez Földünk. Ugyanakkor feltehető, hogy a világegyetemben máshol is van élet és reménykedhetünk, hogy ennek felfedezésre csak néhány évet kell várnunk. A találkozón különböző tudományterületek tudósai vettek részt, akik szakismerete kiterjed az asztronómia, a naprendszer-kutatás, a geológia, a kémia, a biológia és a környezetvédelem világára. Bemutatták a legújabb kutatási eredményeket, és elmélyült vitát folytattak az univerzumban levő élet természetéről és távlatairól. Amennyiben a biológia nem csak a Földön létezik, vagy ha az élet máshol biokémiailag különbözik a mienktől és ha valaha is kapcsolatot teremtünk intelligens fajokkal az űr végtelen világában, akkor az jelentős következményekkel jár majd az önmagunkról alkotott képre.

Chris Impey professzor elismeréssel szólt arról, hogy egy ilyen fontos kérdéssel foglalkozik a Pápai Tudományos Akadémia. A motivációk és a módszerek különbözők lehetnek, de mind a tudomány, mind a vallás az életet a hatalmas és többnyire zord világegyetem különleges eredményének tekinti. A párbeszéd számára gazdag terület áll rendelkezésre az asztrobiológia művelői és azok között, akik igyekeznek megérteni létezésünk értelmét a biológiai univerzumban.

http://vaticanobservatory.org/images/earlyobs2.jpg


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Miután letettek arról, hogy értelmes életet találjanak a földön, most az űrben keresik...
Jós