2009. november 26., csütörtök

Eladó egy templom!

Eladó egy templom!

Árkád
2009. nov. 26.


Egy ilyen hírre az ember már igazán felüti a fejét, habár elege van a hasonló jellegű licitálásokból.

http://www.arkad.ro/images/2009.11.26/sportemplom_2_20091126104033_759.jpg

Nemrég kelt el Michael Jackson flitteres fehér kesztyűje is, úgy 420 ezer dollárért, azaz 80 millió forintért. De hát egy templom?!

Sajnos Magyarországon nem ez az első eset, ugyanis 2006-ban eladásra került két darab istenháza is: az egyik a Somogy megyei Bábonymegyeren, a másik Budapest VIII. kerületében. A szomorú helyzetek előzménye a hívek apadása volt, azoké a reformátusoké, akik már nem tudták fenntartani a templomépülettel járó költségeket. Ezért aztán, ahogy mondani szokás, túladtak rajta.

A somogyi templomot egy helyi vállalkozó vette meg 600 ezer forintért, de a nagykanizsai esperes szerint akár 2 forinttól is kezdődhetett volna a licitálás. A befolyt összeget ebben az esetben egy másik református templom felújítására szánták.

A budapesti istenháza viszont egy harcművészeti társaság kezébe került 20 millióért. A szlovák evangélikus egyházközség tulajdonában álló templom szolgált már kereskedelmi célokat is, de gabonaraktárnak is használták.

Eladó egy templom! – ismétlődött meg a napokban a fejeket s szíveket felütő hír, amelyet immár a medgyesegyházi közösség tett nyilvánossá, mondván, hogy „elfogytak a hívek”. Ezért az ingatlanért – mivel így nevezik jogi nyelven -, 4,5 millió forintot kérnek, de a harangot megtartaná az önkormányzat. Az épület a háború előtt zsinagóga volt s miután a zsidókat deportálták, átvették a reformátusok. Jelen pillanatban, a templomban nincs fűtés, világítás, egy-két hívő járt még ide a minden hónap harmadik vasárnapján rendezett istentiszteletre. Maga a felújítás 30 millióba kerülne.

Csupán egyetlen kérése van a helyi közösségnek, hogy kulturális célra használják az egykori imádkozásra szánt helységet: „sem kocsma, de még gyógyszertár sem válhat belőle”. Eddig tartanak a hírek, a száraz adatok, a rideg tények. De elképzelem, hány szilágysági ember szívét rezegteti meg egy ilyen rémhír. Hány templomjáró atyafi lelkében kondul meg a vészharang, és hánynak csuklik el úgy a hangja, mint utolsó akkordok az elhagyott templomi orgonán?

Régóta tudunk hasonló távoli, amerikai, hollandiai esetekről. De ki hitte volna, hogy járványként közelít felénk?! Ki hitte volna, hogy istenházából autószalon, gabonaraktár, harcművészeti edzőterem legyen?

Pedig, sajnos már Magyarországon szedi áldozatait a fekete járvány. Miért nevezem feketének? Mivel az őseink fehér puritanizmusát, a tiszta forrásból származó keresztyénséget elnyomja a mindenfelől importált vallás: buddhizmus, hinduizmus, iszlám, izraelita, kínai univerzizmus, bahái dzsainizmus, oomoto, samanizmus, sátánizmus, sintó, ayyavali, szikhizmus, zoroasztrianizmus, Jehova Tanúi, agnoszticizmus, ateizmus, New Age, panteizmus, szabadkőművesség, szcientológia, kabballa.

És ebben a kicsi országban úgy burjánzik az a rengeteg szövetség, gyülekezet, egyház, mozgalom, páholy, család, hogy csupán 228 hozzájuk hasonló van bejegyezve. Mintha csak a jó termékeny földben ezek a magvak igyekeznének a legtöbbet hajtani s teremni.

Csoda hát, ha kiürülnek a keresztyén templomok? Csoda hát, ha Krisztus egyedül marad az ingatlanban, s ha csupán hideg szelek vagy csavargók járnak hálni beléje?

Isten a megmondhatója, hová vezet az az út, amely az Ő templomából kivezet és más utat, más közösséget keres.

Keresztes Piroska


Nincsenek megjegyzések: