2009. november 24., kedd

II. János Pál pápa flagellálta magát

Papa Ioan Paul al II-lea se flagela

Cotidianul
Constantin Vlad
23 Noi 2009

Pentru a se „spăla de păcatele comise“, Suveranul Pontif decedat acum cinci ani obişnuia să se flageleze „cu regularitate“, susţine o călugăriţă care a lucrat pentru fostul Suveran Pontif.

http://i.telegraph.co.uk/telegraph/multimedia/archive/01528/pope_1528584c.jpg
Pope John Paul II
Photo: AFP/GETTY

Informaţia a fost descoperită în urma amplei investigaţii iniţiate de Vatican în vederea sanctificării lui Ioan Paul al II-lea, precizează cotidianul britanic „The Daily Telegraph“. Anchetatorii Cetăţii Sfinte, cu toţii oficiali ai Congregaţiei pentru Cauza Sfinţilor, au cules şi au analizat mii de documente şi mărturii despre viaţa şi activitatea fostului Pontif. Printre acestea figurează şi mărturia călugăriţei Tobiana Sobodka, angajată în apartamentele private papale de la Vatican şi din reşedinţa de vară a Papei, Castel Gandolfo.

„De mai multe ori, el (Papa Ioan Paul al II-lea - n.r.) s-a supus penitenţei corporale. Noi auzeam tot. Eram într-o cameră alăturată din Castel Gandolfo. Puteam auzi sunetul loviturilor când se flagela. A făcut asta cât timp a fost capabil să se deplaseze singur“, afirmă Sobodka. Faptul că defunctul Papă se flagela a fost confirmat şi de un episcop care a servit drept secretar al Suveranului Pontif. „Obişnuia să se pedepsească, în special înainte de a numi episcopi şi de a hirotonisi preoţi. Eu nu am văzut asta cu ochii mei, dar mi-a spus mai multă lume de încredere“, a declarat Emery Kabongo. Autoflagelarea este o practică utilizată de unii credincioşi catolici ca memento al biciuirii la care ar fi fost supus Iisus Hristos de către temnicerii săi romani înainte de a fi crucificat.

În Occident, autoflagelarea este rar întâlnită, fiind mult mai des practicată în Filipine şi în America Latină. „Investigaţia şi documentaţia aferentă acesteia sunt încă secrete, prin urmare nu putem să facem nici un comentariu până la publicarea raportului final“, a spus un purtător de cuvânt al Vaticanului. Congregaţia pentru Cauza Sfinţilor anchetează cazul lui Ioan Paul al II-lea încă de la moartea acestuia şi a aprobat deja „virtuţile eroice“ ale defunctului Papă, trimiţând dosarul succesorului său german.

Beatificarea fostului Suveran Pontif este aşteptată cândva în cursul anului viitor, cel mai probabil în luna aprilie sau octombrie. În aprilie, sanctificarea ar coincide cu împlinirea a cinci ani de la moarte, iar în octombrie 2010 s-ar împlini 22 de ani de când a fost ales Papă, în 1978.



Nincsenek megjegyzések: