2009. október 6., kedd

Epurarea culturala si religioasa dorita de BOR

BRU condamna epurarea culturala si religioasa dorita de BOR

05.10.2009, Blaj (Catholica)

http://www.catholica.ro/img/imgstiri/catedralablaj.jpg

Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, a primit cu îngrijorare comunicatul Patriarhiei Romane din 29 septembrie 2009, care incita la ura interconfesionala si sustine procesul de epurare culturala si religioasa la care Biserica Greco-Catolica este supusa in România. Comunicatul mentionat afirma ca Biserica Greco-Catolica ar dori "sa intre în proprietatea lacasurilor de cult ortodoxe cu speranta acapararii credinciosilor ortodocsi care le frecventeaza", ca apoi sa concluzioneze ca Patriarhia Româna va continua "sa sensibilizeze autoritatile de Stat pentru adoptarea unor masuri legislative si a unor solutii practice de rezolvare a neîntelegerilor patrimoniale dintre cele doua Biserici românesti în conformitate cu realitatea confesionala din teritoriu".

"Realitatea confesionala din teritoriu", la care Patriarhia Româna face referire, este rezultatul a 40 de ani de persecutie comunista îndreptata împotriva Bisericii Greco-Catolice, urmati de înca 20 de ani în care comunitatea greco-catolica este supusa unui proces sistematic de epurare culturala si religioasa în România. Dintre actiunile de dupa caderea comunismului întreprinse în vederea eliminarii Bisericii Greco-Catolice din viata religioasa româneasca amintim: hartuirea, intimidarea, amenintarea chiar cu moartea a credinciosilor greco-catolici pentru a nu-si declara si manifesta apartenenta confesionala; intimidarea si batjocorirea copiilor greco-catolici în scoli; refuzul în multe localitati al preotilor ortodocsi de a permite înmormântarea greco-catolicilor în cimitire; terorizarea psihologica a comunitatilor greco-catolice chiar si acolo unde i-am lasat pe fratii ortodocsi în bisericile noastre; incitarea la ura împotriva greco-catolicilor prin discursuri politice sau religioase; intimidarea si agresarea fizica a preotilor greco-catolici; biserici greco-catolice tinute închise în timp ce credinciosii nostri se roaga în strada, scoli, centrale termice sau case particulare; demolarea sau distrugerea de biserici greco-catolice; refuzul autoritatilor Statului Roman de a aplica hotarâri judecatoresti care sunt în favoarea noastra.

Intentia declarata, în prag de alegeri prezidentiale, a Bisericii Ortodoxe majoritare de a sustine legiferarea efectelor acestor actiuni îndreptate contra Bisericii Greco-Catolice minoritare este îngrijoratoare. La 20 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989 si de la repunerea în legalitate a Bisericii noastre, este greu de înteles de ce Patriarhia Româna continua sa atace dreptul de proprietate al Bisericii Greco-Catolice, iar prin dezinformare sa instige opinia publica la ura împotriva credinciosilor greco-catolici, prezentându-i drept acaparatori de biserici si credinciosi ortodocsi. Biserica Greco-Catolica revendica în instanta doar acele lacasuri de cult si proprietati de care a fost deposedata abuziv în 1948 de catre Statul comunist. Recursul la justitie este solutia adoptata de Biserica Greco-Catolica pentru a-si intra în drepturi ca urmare a refuzului Statului Român sa repare nedreptatea din 1948, precum si a refuzului Bisericii Ortodoxe Române la orice forma de colaborare pentru a rezolva aceasta situatie.

Biserica Greco-Catolica a facut dovada bunei credinte oferind putinele biserici pe care le-a recuperat pentru celebrari alternative comunitatilor ortodoxe acolo unde acestea nu au biserica proprie. Din pacate, Patriarhia Româna refuza aceasta solutie, desi în Europa de Vest nu gaseste nici o piedica sa celebreze servicii religioase alternative în bisericile pe care Biserica Catolica i le pune la dispozitie. Statul Român are obligatia, competenta si datoria morala de a legifera restituirea proprietatilor confiscate de la Biserica Greco-Catolica de catre regimul comunist. Cerem politicienilor români sa nu faca din încalcarea dreptului de proprietate si libertate religioasa un subiect de campanie electorala. Epurarea culturala si religioasa la care Biserica Greco-Catolica si credinciosii ei sunt supusi în România trebuie sa înceteze, lasând loc democratiei autentice în care principiile statului de drept sa prevaleze.

(Biroul de presa al Arhiepiscopiei Majore - Blaj)



Nincsenek megjegyzések: