2009. október 7., szerda

Biserici din Transilvania - in pericol de disparititie

Biserici din Transilvania, in topul monumentelor mondiale in pericol de disparititie

Ziare.com

http://s1.ziare.com/?mmid=62fc3439f3e8a9d9c


Bisericile fortificate din Transilvania, transformate in adevarate fortarete in perioada invaziilor turcesti si tataresti, ocupa locul noua din unsprezece in topul mondial al monumentelor de patrimoniu aflate in pericol sa se darame.


Bisericile fortificate medievale ce inca nu au cazut, dar si ruinele celor doborate de timp si de ignoranta autoritatilor locale se gasesc in mare parte in satele si orasele din Transilvania, potrivit unui articol publicat, marti, de The Time

Din cauza invaziilor turcesti si tataresti, aceste cladiri religioase au trebuit sa fie fortificate, conferindu-li-se astfel si o functie militara. Asa se intampla ca, nu numai o data, oamenii locului si-au gasit adapost in aceste fortificatii, in fata invaziilor straine.

Din aproximativ 300 astfel de cladiri, cate au fost construite in perioada medievala, doar o mica parte a supravietuit pana astazi.

ateva monumente pot fi gasite in apropiere de Brasov - biserica fortificata din Harman (secolul al 13-lea), biserica din Prejmer (secolul al 15-lea), bisericile din Rotbav sau Maerus (secolul al 15-lea) - si in apropiere de Sighisoara - biserica Racos (secolul al 16-lea), Homorod (secolul al 13-lea), Rupea (secolul al 12-lea), Saschiz (secolul al 15-lea), Viscri, Biertan (doua dintre cele mai interesante biserici fortificate din Transilvania), Crit, Richis si Mesendorf.

Biserici fortificate se afla si in Tara Secuilor / Szekelyfold (Sfantu Gheorghe - Gheorgheni): biserica fortificata din Sfantu Gheorghe, biserica fortificata de pe dealul din Carta (secolele 14-15), biserica fortificata in Ghidfalau (secolul al 13-lea), Biborteni (secolul al 15-lea), Olteni (secolul al 15-lea), Baraolt (secolul al 16-lea), Aita Mare (secolul al 16-lea), Cristuru Secuiesc (secolul al 11-lea), Feliceni (secolele 12-13), Misentea (secolul al 13-lea), Santimbru (secolul al 15-lea), Armaseni (secolul al 17-lea), Delnita (secolul al 17-lea).

Necesitatea restaurarii unor lacasuri de cult din lemn a fost recunoscuta si la nivelul administratiei judetene din Alba. Consiliul Judetean a inclus opt biserici intr-un proiect de restaurare ce a fost demarat la inceputul anului 2008. Este vorba despre bisericile din Arieseni, Ghirbom, Silea - Fartu, Turdas, spalnaca, Valea Larga, Salistea si Pianu de Sus.

Cele opt lacasuri de cult propuse spre finantare au fost selectate de o comisie formata la nivelul Consiliului Judetean Alba, tinandu-se cont de gradul de degradare, importanta istorica, artistica si zona turistica in care se afla", a declarat Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean. Celelalte biserici din lemn aflate in pericol de degradare sunt nevoite insa sa mai "astepte" pana cand autoritatile vor gasi resursele financiare necesare.

Monumente mondiale pe cale de disparitie

Topul mai cuprinde casele din turta-dulce colorata si pictata, din Haiti, permanent amenintate de furtuni tropicale si de uragane, sutrele lui Buddha, din nordul Pakistanului, orasul Avila, fondat in secolul al XI-lea pentru protejarea teritoriilor spaniole de invaziile maure, si vechiul Teatru Colon, unul din cele mai importante teatre lirice din America Latina.

In pericol sunt si "cea mai jefuita proprietate din lume", castelul Russborough, din Irlanda, Taos Pueblo, din America de Nord, orasul fantoma al Italiei, casele traditionale japoneze, machiya, din Kyoto, si Gradina Edenului, din Mexic.


http://img.timeinc.net/time/rd/trunk/www/web/feds/i/logoTimeArticle.png

Nincsenek megjegyzések: