2009. október 10., szombat

Basescu si-a ridicat biserica de un milion de euro

Băsescu şi-a ridicat biserică de un milion de euro

09 Oct 2009
Cotidianul

Aproximativ un milion de euro din banii românilor a cheltuit Administraţia Prezidenţială pentru reconstrucţia bisericii din incinta Palatului Cotroceni, pe care preşedintele României, Traian Băsescu, urmează să o inaugureze duminică. Adică în ajunul campaniei electorale prezidenţiale. Mai mult, şeful statului român şi-a pus numele, în calitate de ctitor, pe clopotul acţionat printr-un satelit coordonat de la Frankfurt.

http://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/450_500/102009/552f156babc9153b7c054dfb04ea82dd.jpg

Conform calculelor efectuate de cotidianul.ro, pe baza documentelor publice care se regăsesc pe portalul oficial de achiziţii publice , Administraţia Prezidenţială a cheltuit din fondurile bugetare pentru inaugurarea sfântului locaş - exact în debutul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale la care a anunţat că se va înscrie şi Traian Băsescu - nu mai puţin de 33 de miliarde de lei vechi (3,3 milioane lei noi), adică aproximativ un milion de euro.

Astfel, lucrările - la biserica fostei mănăstiri Cotroceni - de proiectare efectuate de Carpaţi Proiect au costat 95.997 lei noi, cele de “definitivare şi reabilitare” realizate de Romconstruct au scos din buzunarul contribuabilului român 1.898.920.04 lei noi, iar cele de “terminare a lucrărilor” asigurate de Aedificia s-au ridicat la nu mai puţin de 381.149,86 lei noi.

Conservarea şi restaurarea unor fresce - recuperate din biserica de odinioară - de către Universitatea Naţională de Arte au însemnat 267.076 lei noi.

Catapeteasma bisericii - realizată de Gelu P. Ticuleanu - a costat 333.840,2 lei noi, achiziţionarea de obiecte de cult de la Monetăria Statului a însemnat 103.898 lei noi, iar pictura realizată de SC Obiectiv Patrimoniu SRL a făcut 57.554,19 lei noi.

Cotrocenii au mai achiziţionat patru icoane împărăteşti cu 75.631 lei noi, precum şi unele obiecte de cult din aur şi argint în valoare de 112.605 lei noi.

Interesant de remarcat este că preşedintele României şi-a lăsat numele pe clopotul bisericii celei noi. Informaţia apare chiar în prezentarea oficială a sfântului locaş: “Pentru o recuperare istorică cât mai fidelă, la 3 decembrie 2008, un nou clopot a fost montat pe dealul Cotrocenilor, în turnul-clopotniţă. Realizat în turnătoria din Satu Lung, Maramureş, din bronz de cea mai bună calitate şi cântărind 1.003 kg, clopotul este decorat cu motive geomterice şi simboluri religioase. Pe el sunt aplicate Stema României, Stema Patriarhiei Ortodoxe Române şi poartă inscripţia «Cu binecuvântarea PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi din iniţiativa domnului Traian Băsescu, preşedintele României, s-a făurit acest clopot pentru Biserica Palatului Cotroceni, fostă ctitorie a Domnului Şerban Cantacuzino în AD MMVIII»“.

Nu în ultimul rând, despre demolatorul bisericii Mănăstirii Cotroceni - dar şi al altor biserici, Administraţia Prezidenţială scrie respectuos: “În intervalul 1977-1985, palatul de la Cotroceni a fost restaurat şi, tot atunci, a fost construită o nouă aripă pe latura de sud, unită de aceasta cu cea veche şi destinată a fi reşedinţă de lucru a preşedintelui Nicolae Ceauşescu”. Deşi forma iniţială a bisericii a fost ridicată în mandatul lui Ion Iliescu de preşedinte al României, numele fostului şef al statului nici nu apare menţionat: “În 2003-2004, la aproape un sfert de veac de la demolare, AP a demarat lucrările de reconstrucţie a bisercii fostei Mănăstiri Cotroceni, sub forma unui memorial”.

Inimile românilor vor tresălta şi pentru că, aşa cum ne mai anunţă oficial Cotrocenii pe pagina de Internet, “clopotul funcţionează cu ajutorul unui sistem de automatizare acţionat prin satelit şi care reglează ora exactă la ora 00.00, în fiecare zi, la solstiţii şi echinocţii schimbarea orei se face automat, după un ceas atomic de lângă Frankfurt, cu o precizie de o secundă la un milion de ani”.

Biserica de la Cotroceni, avariată la cutremurul din 1977, a fost demolată în 1984, în palat urmând să se mute dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu.


Nincsenek megjegyzések: