2009. szeptember 8., kedd

Willebrands bíboros - az ökumenizmus nagy alakja

Hollandiai emlékülés Johannes Willebrands bíborosról, az ökumenizmus nagy alakjáról

Vatikáni Rádió


http://www.churchtimes.co.uk/uploads/images/YIR_Cardinal%20Willebrands_P26%231%23.jpg
Fotó: Church Times

100 évvel ezelőtt, 1909. szeptember 4-én született Johannes Willebrands holland bíboros, aki 1975 és 83 között volt Utrecht érseke. A város ezekben a napokban nemzetközi konferencián eleveníti fel azt a gazdag ökumenikus örökséget, amelyet a 2006-ban elhunyt bíboros hagyott az egyházra.

A találkozót a „Willebrands bíboros” nevű levéltár, a tilburgi egyetem katolikus teológiai fakultása és a löweni katolikus egyetem ökumenikus kutatással foglalkozó részlege közösen szervezte. A konferencián nagy figyelmet szentelnek a bíboros zsinat előtti és utáni ökumenikus tevékenységének, a keleti és nyugati egyházak, továbbá a zsidók és keresztények közötti párbeszéd terén tett erőfeszítéseinek. Bemutatják naplójának két kötetét, amelyeket a zsinatot megelőzően, 1958 és 61, illetve azt követően, 1963 és 65 között írt. Willebrands bíborost XXIII. János pápa 1960-ban nevezte ki a keresztény egységtitkárság, a mai Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa elődjének élére. A szervezetet Roncalli pápa az év június 5-én hozta létre a II. vatikáni zsinat előkészítésének céljából.

A Vatikáni Rádiónak adott interjújában Adelbert Denaux, a tilburgi egyetem teológiai fakultásának dékánja elmondta, hogy a naplók rávilágítanak Willebrands bíboros széleskörű kapcsolataira. Az volt a célja, hogy minél nagyobb számban gyűjtse egybe az ökumenizmust támogató katolikusokat. Bejárta egész Európát, hogy a püspököket, teológusokat megnyerje a keresztények egysége ügyének.

Willebrands bíboros nagymértékben hozzájárult az ortodox egyházakkal való párbeszédhez. 1965. december 7-én ő olvasta fel azt a történelmi nyilatkozatot, amelyet a katolikusok és ortodoxok közösen adtak ki VI. Pál pápa és Athenagorasz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka szándékának megfelelően. Ez a nyilatkozat vetett véget az 1054-es kölcsönös kiátkozásnak, amely előidézte a keleti és nyugati egyház közötti szakadást. Az utrechti nemzetközi konferenciát Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke zárja le beszédével. A konferenciát vendégül látó központban kiállítás mutatja be a száz évvel ezelőtt született Johannes Willebrands holland bíboros életét és tevékenységét.


Nincsenek megjegyzések: