2009. szeptember 24., csütörtök

Ruptura intre Cotroceni si Patriarhie

RUPTURĂ ÎNTRE COTROCENI ŞI PATRIARHIE
Zeus prigoneşte Biserica

Jurnalul National

După ce Traian Băsescu a luat cu asalt toate bisericile întâlnite în drum, a pupat toate icoanele şi n-a scăpat nici un hram şi nici o sfinţire aducătoare de capital electoral, Comisia Prezidenţială de Analiză a Riscurilor Sociale afuriseşte Biserica Ortodoxă şi îi acuză pe preoţi că sunt privilegiaţi.


de Adriana Duţulescu


http://www.jurnalul.ro/usr/thumbs/thumb_446_x_0_5242-102404-sorinlupsaagerpres_1905125.jpg
Acum un an, Traian Băsescu îi mulţumea Prea Fericitului Părinte pentru participarea BOR, alături de celelalte culte, la educaţia tinerilor


Raportul prezentat marţi de Comisia Prezidenţială de Analiză a Riscurilor Sociale şi Demografice deschide un conflict ireconciliabil între Administraţia Prezidenţială şi Biserica Ortodoxă Română (BOR), prin cele două propuneri referitoare la legalizarea prostituţiei şi dezincriminarea consumului de droguri. Biserica a reacţionat de altfel imediat prin intermediul purtătorului de cuvânt, care a condamnat ideile asumate oficial de preşedintele Băsescu. Însă în acelaşi text redactat de Comisia Prezidenţială apare un pasaj care a provocat o mare indignare la vârful Bisericii Ortodoxe, curtată intens până acum de Traian Băsescu. În introducerea Raportului, în contextul prezentării unei încrengături de interese financiare şi politice la nivelul unor structuri de putere reprezentate de parlamentari, de lideri de partide, de ofiţeri din serviciile secrete, sunt menţionaţi şi preoţii ca o categorie superioară de cetăţeni: "Alte câteva grupuri cu mare influenţă socială şi politică, grupuri puternic reprezentate în Parlament, în ministere, la vârful partidelor politice, şi-au creat privilegii faţă de ceilalţi cetăţeni, asigurându-şi venituri salariale foarte mari, prin sporuri, prin posibilitatea de a lucra în mai multe locuri şi prelungind vârsta de pensionare până la 65 de ani, egală pentru bărbaţi şi femei, şi cu posibilitatea de prelungire anuală până la 70 de ani. Până şi preoţii, de asemenea, o categorie socială cu influenţă mare în comunităţi şi la nivel politic central, au obţinut privilegii (salarii din bani publici, subvenţionarea masivă a construcţiei şi reparaţiilor bisericilor, obligativitatea predării religiei în şcoală, care asigură venituri absolvenţilor de teologie)".

BISERICA VA LANSA O CONTRACAMPANIE

ÎPF Daniel, Patriarhul BOR, a spus ieri, într-o declaraţie pentru site-ul Inpolitics, că preoţii nu vor interveni personal în această campanie mediatică, dar Biserica va reacţiona prin mijloacele de comunicare pe care le are la îndemână, adică instituţiile de presă pe care le patronează - postul tv şi radio şi ziarul Lumina. "Nu vom interveni personal în această campanie mediatică legată de propunerile Preşedinţiei, ci ne vom folosi de mijloacele mediatice pe care le avem la îndemână şi vom spune ce avem de spus, pentru că nu suntem de acord cu ce se întâmplă. Dacă ne întrebaţi, ne încearcă o mâhnire sufletească atunci când vedem cât suntem de balcanici când e vorba să ne apărăm patrimoniul de valori spirituale, tradiţia, iubirea de Dumnezeu. Mult zgomot, multă agitaţie, puţine fapte. Biserica este lăsată să lupte singură în asemenea situaţii. Ar trebui să existe o mobilizare mai puternică din partea societăţii civile, a societăţii în ansamblu, dar faptele lipsesc", a spus ÎPF Daniel.

Totodată, ieri s-a întrunit Consiliul Consultativ Etico-juridic al Patriarhiei, care a analizat raportul Comisiei prezidenţiale şi a emis ulterior un comunicat în care respinge vehement propunerile referitoare la legalizarea prostituţiei şi la dezincriminarea consumului de droguri. Însă Patriarhia a reacţionat şi la atacul la adresa Bisericii, cerând, prin intermediul comunicatului de presă, ca, "în cazul în care Statul va înceta sprijinul faţă de BOR, să fie restituite toate averile bisericeşti confiscate". Totodată, referindu-se la criticile raportului prezidenţial la adresa predării religiei în şcoli, acelaşi comunicat al Patriarhiei spune că "doar în perioada comunistă opresivă predarea religiei în şcoli a fost întreruptă de un regim ateu totalitar".

BĂSESCU S-A LUPTAT CU BOR ŞI ÎN 2004

Relaţia preşedintelui cu Biserica Ortodoxă a fost una oscilantă şi aparent duplicitară. În 2004, chiar în campania electorală, Băsescu a scandalizat Sfântul Sinod declarându-se un susţinător al căsătoriilor între homosexuali, dar şi al legalizării prostituţiei, care, iată, este un laitmotiv al campaniilor sale electorale. Într-o emisiune televizată din perioada campaniei electorale din 2004, Băsescu a vorbit despre drepturile homosexualilor români de a se căsători, dar a spus că şi prostituţia ar reprezenta un factor de echilibru pentru căminele din România, motiv pentru care e necesară legalizarea fenomenului. Un comunicat al Patriarhiei a sancţionat aspru deraierile lui Băsescu, adâncind şi mai mult groapa dintre BOR şi Alianţa PNL-PD, după ce, în mandatul său de primar al Capitalei, Traian Băsescu s-a opus vehement construirii Catedralei Mântuirii Neamului.

După ce a fost ales preşedinte, Băsescu şi-a mai nuanţat atitudinea faţă de Biserică, ajungând chiar şi în faza în care s-a ploconit în faţa noului Patriarh, Daniel, încercând să-i câştige bunăvoinţa, atât de folositoare în nenumăratele campanii electorale din ultimii ani. Deşi avea în spate vechi conflicte publice cu BOR, Traian Băsescu a ţinut să ridice osanale Bisericii la împlinirea unui an de la întronizarea Patriarhului Daniel, când a declarat că BOR este un reper care cultivă respectul faţă de valori, având astfel respectul întregii societăţi. În mesajul adresat Patriarhului, şeful statului a subliniat că ziua de 30 septembrie este una importantă pentru întreaga BOR. "Doresc să îmi exprim deplina apreciere pentru lucrarea Prea Fericirii voastre şi pentru implicarea BOR în susţinerea celor care au nevoie de grija şi de ocrotirea Bisericii, în viaţa culturală, în educaţie, în dialogul interconfesional şi interreligios", i-a transmis Băsescu Patriarhului.

Miză electorală sau o eroare?

Sociologul Cristian Pârvulescu susţine că promovarea legalizării prostituţiei şi a dezincriminării consumului de droguri, precum şi atacul direct la adresa Bisericii, instituţia în care românii au cea mai multă încredere, reprezintă "o gravă eroare" din partea lui Traian Băsescu. Întrebat dacă aceste mesaje au fost lansate pentru a atrage voturile tinerilor sau ale neortodocşilor, Pârvulescu a declarat pentru Jurnalul Naţional că toate cele trei teme aflate în discuţie nu sunt acceptate de o societate ultraconservatoare cum este societatea românească. "În campaniaelectorală, acest raport este o armă redutabilă în mâinile adversarilor lui Traian Băsescu şi reprezintă o eroare de comunicare care ar putea să îl coste multe procente la alegeri. Nu cred că Băsescu şi-a făcut vreun calcul politic, cred că în linii mari era de acord cu concluziile raportului, însă acesta reprezintă o eroare de comunicare foarte gravă. Bisericile nicăieri în lume nu acceptă acest gen de propuneri. Este adevărat că se poate stabili statistic o asociere între cultele neoprotestante şi PD-L, cum s-a văzut la alegerile europarlamentare, însă mă îndoiesc sincer că asemenea subiecte pot atrage voturi. Societatea românească nu este conservatoare, este ultraconservatoare şi se va vedea la alegeri că pe Traian Băsescu o să-l coste mult acest raport", ne-a declarat Cristian Pârvulescu.

Penticostali şi adventişti în PD-L

O parte din liderii importanţi ai Partidului Democrat-Liberal aparţin de alte biserici decât de cea Ortodoxă. Premierul Emil Boc este penticostal, la fel ca şi finul său, prefectul de Cluj, Alin Tise. Aceeaşi biserică penticostală este frecventată şi de Daniel Buda, preşedintele PD-L Cluj. De asemenea, fostul ministru Gheorghe Seculici, cumătrul lui Traian Băsescu, precum şi preşedintele PD-L Arad, Gheorghe Falcă, sunt adventişti. Adepţii acestor culte au susţinut PD-L şi în campaniile electorale de până acum, ei fiind o ţintă predilectă a strategilor democraţi datorită faptului că sunt consideraţi agenţi electorali foarte disciplinaţi.

Bătaie la miluirea din buget

Atitudinea preşedintelui faţă de Biserică este cu atât mai surprinzătoare cu cât, la dezbaterea proiectului de buget pe 2009 în Comisiile parlamentare de specialitate, parlamentarii PD-L şi cei ai PSD s-au bătut practic pentru a milui cu bani de la buget cât mai multe biserici şi mănăstiri din colegiile în care au fost aleşi. Atunci s-a făcut şi s-a admis o serie de amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2009, care au avut ca scop suplimentarea sumelor alocate Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional cu 55 de milioane de lei. Banii erau destinaţi sprijinirii cultelor religioase, respectiv a 806 biserici şi mănăstiri din ţară . (G.A.)

Presa, acuzată că a "distorsionat" raportul prezidenţial

Preşedinţia a încercat să se apere în faţa scandalului generat de propunerile din raportul Comisiei prezidenţiale, acuzând presa, printr-un comunicat, că a "distorsionat" sensul raportului prin "focalizarea excesivă" asupra recomandărilor de dezincriminare a consumului de droguri şi de legalizare a sexului comercial, ceea ce a umbrit amplitudinea problemelor menţionate în document. Administraţia Prezidenţială menţionează, conform Mediafax, că "aceste probleme sunt grave, însă focalizarea excesivă pe aceste două aspecte umbreşte amplitudinea problemelor de natură socială semnalate în raport, pentru a căror rezolvare este necesară o largă dezbatere". "Analiza Comisiei prezidenţiale cu privire la cele două probleme nu este o pledoarie, după cum nu reprezintă nici un atac la valori, ci este o analiză ştiinţifică a acestor grave fenomene. Dovadă în acest sens o reprezintă precizarea pe care autorii înşişi o fac la pagina 249, anume că «o serie de studii realizate în state care au legalizat deja prostituţia arată că măsura nu a avut efectele sperate în reducerea consecinţelor negative ale sexului comercial asupra persoanelor implicate». Toate comisiile prezidenţiale au funcţionat în baza principiului independenţei, pornind de la necesitatea punerii expertizei apolitice la dispoziţia autorităţilor statului şi a opiniei publice. Variantele propuse de Comisia de experţi trebuie să facă obiectul unei dezbateri publice lucide şi oneste, la care să participe clasa politică, reprezentanţi ai comunităţii medicale, ai celei juridice, reprezentanţi ai cultelor şi ai organizaţiilor neguvernamentale", se mai arată în comunicatul Preşedinţiei remis presei la o zi după ce Traian Băsescu şi-a asumat oficial raportul Comisiei Prezidenţiale.

"Nu vom interveni personal în această campanie mediatică legată de propunerile Preşedinţiei, ci ne vom folosi de mijloacele mediatice pe care le avem la îndemână şi vom spune ce avem de spus, pentru că nu suntem de acord cu ce se întâmplă"

Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul României


24 septembrie




Nincsenek megjegyzések: