2009. szeptember 6., vasárnap

Templom-vonatok és csónakok Oroszországban

Biserica-vagon si biserica-barca, mijloacele prin care se recrestineaza rusii in mileniul III

http://www.gardianul.ro/upload/2009/09/news_img_143181_112371.jpg

Biserica rusa dispune de vagoane de tren transformate in biserici. Informatia a fost data publicitatii de Patriarhia Moscovei si preluata de Lacasuri Ortodoxe. Aceste biserici mobile au ca misiune atragerea la credinta a cetatenilor din localitatile indepartate care nu dispun de un lacas de cult.

Biserica mobila, un proiect de parteneriat între Calea Ferata din Sahalin si Eparhia Sahalinului de Sud, se va opri pentru doua-trei zile in statiile acelor localitati în care nu exista biserici. «Un astfel de vagon-biserica a aparut pentru prima data în Sahalin. Datorita proiectului nostru, oamenii care n-au avut posibilitatea sa frecventeze slujbele bisericii vor putea acum sa se apropie de Dumnezeu, fara a se mai simti rupti de valorile morale ale Bisericii», a declarat Episcopul Daniil. O parte din spatiul vagonului este ocupat de bucatarie si cupeu pentru slujitorii bisericii, restul spatiului este al bisericii propriu-zise. Pe pereti sunt prinse icoane, exista un altar, o încapere pentru oficierea Tainei Sfantului Botez si al Sfintei Cununii. Vagonul-biserica va circula pe insula în componenta celorlalte trenuri. Potrivit Serviciului de Presa al Patriarhiei Ruse, majoritatea filialelor Companiei “Caile Ferate ale Rusiei” dispun de astfel de vagoane, în componenta trenurilor marfare si de pasageri.

http://www.gardianul.ro/upload/2009/09/news_img_143181_112372.jpg

Prima biserica-vagon a apartinut Tarului Nicolae al II-lea

Aparitia unui astfel de vagon-biserica nu este o noutate în Rusia. Primul a aparut în anul 1896, la dispozitia Tarului Nicolae al II-lea, fiind fabricat la uzina din Putislovsk. Aceasta biserica pe roti a fost creata în cinstea nasterii primului copil al perechii imperiale, kenaghinei Olga, si în cinstea începerii construirii caii ferate din Sibiria (Transsiba). Biserica era destinata împlinirii necesitatilor spirituale ale crestinilor care lucrau la realizarea acelui proiect, aflati departe de casele lor. Cu o suta de ani mai târziu, în Rusia a aparut un alt vagon-biserica de acest gen. Pe data de 18 octombrie 2000, Patriarhul Alexei al II-lea a sfintit biserica-vagon cu hramul „Icoanei Maicii Domnului - Smolenskaia”, la Moscova. Mai târziu, în august 2001, un astfel de vagon-biserica aparea pe caile ferate din Novosibirsk. Din punct de vedere moral si duhovnicesc, este foarte bine ca si în tren sa existe un loc în care omul sa aiba posibilitatea sa se roage, sa discute cu un duhovnic, sa se gândeasca la Împaratia lui Dumnezeu.

Bisericile-barci urca pe râuri spre satele din tundra

Sunt cazuri si cazuri de oameni care poate ar fi vrut sa se boteze sau sa se împartaseasca în pragul mortii. Prezenta preotilor în tren va stopa si cresterea numarului de infractiuni si de alte nelegiuiri specifice acestui tip de transport feroviar. Prin aparitia unor astfel de biserici, fiecare crestin va avea posibilitatea sa se simta mai aproape de Dumnezeu. In vastul proiect de recrestinare a rusilor, dezvoltat in ultimii ani de Patriarhia Moscovei, precum si la initiativa unor preoti misionari, au fost realizate chiar si biserici-barci, care ajung in satele risipite pe malurile indepartate ale raurilor din tundra.

Gardianul.ro


http://englishrussia.com/images/train_car_church/8.jpg

Annál nagyobb divat kiszuperált vagonokat templommá alakítani:
Railway Car Churches


Nincsenek megjegyzések: