2009. szeptember 27., vasárnap

"Pápás óvszert" osztottak XVI. Benedek miséje előtt

"Pápás óvszert" osztottak XVI. Benedek miséje előtt
Hírsarok
2009. szeptember 27.

http://i.lidovky.cz/09/093/lngal/MEV2df6f6_papakondom02_2_.jpg
Fotó: Lidovky.cz


A rendezők szerint mintegy 15 ezren Szlovákiából érkeztek a misére. Kisebb-nagyobb zarándok csoportok érkeztek Ausztriából, Németországból, Lengyelországból, Ukrajnából és néhány más államból is. A szlovákokat, lengyeleket, németeket és az osztrákokat a mise végén anyanyelvükön külön köszöntötte a pápa. A tömegben magyar zarándokok is voltak, és legalább két helyen magyar zászló is lengett.

A misén megjelent Václav Klaus államfő, aki a cseh huszita egyház tagja.

A helyi repülőtéren megtartott pápai mise alkalmából lezárták a Prága-Brünn autópályát, amelynek mintegy hat kilométeres szakaszát parkolóhellyé változtatták. A sztráda forgalmát ezek a szakaszon csak este nyolckor újítják fel. A magyarok által is gyakran használt nemzetközi útvonalon ezért a nap folyamán komoly fennakadásokra kell számítani.

Óvszert nem áldott meg

A rendezvényen kisebb izgalmat keltett, hogy a Condom Positive mozgalom több tucatnyi lánytagja a pápa arcképével ellátott óvszercsomagokat osztogatott a misére érkezők között. Így akarták kifejezni egyet nem értésüket azzal, hogy a pápa ellenzi az óvszer használatát. A mozgalom szerint 10 ezer darab "pápás" óvszert osztottak szét.

A mise végén a pápa mintegy hatvan tárgyat - egyebek között harangokat, emléktáblákat - áldott meg, amelyeket a hívők küldtek az egész országból, sőt Szlovákiából is.

Dél-Morvaország a Cseh Köztársaság azon régiója, ahol a legnagyobb a katolikus hívők száma, és jelentős az egyház befolyása. A tízmillió lakosú országban egyébként a katolikus egyház társadalmi befolyása jóval kisebb, mint Szlovákiában vagy Magyarországon. A vallásos csehek száma folyamatosan csökken. A legutóbbi népszámláláskor (2001) a csehek majdnem kétharmada hivatalosan is ateistának minősítette magát. Országos felmérések szerint a cseheknek csak 5-7 százaléka jár többé-kevésbé rendszeresen templomba.

XVI. Benedek mostani útja a negyedik pápalátogatás a Cseh Köztársaságban. Elődje. II. János Pál háromszor - 1990, 1995, 1997 - járt Csehországban.



Nincsenek megjegyzések: