2009. szeptember 22., kedd

Jézus korabeli zsinagóga

Jézus korabeli zsinagógát tártak fel Kafarnaum közelében
szeptember 22. 11:03

Fotó: IAA

Izraelben, a Genezáreti-tó közelében Mária Magdolna szülőfalujában, Migdalban vagy Magdalában egy hónapok óta tartó régészeti ásatás során Jézus korabeli zsinagógát tártak fel. A régészek szerint a romokban talált istentiszteleti hely feltehetőleg az első zsidó háború idején (Kr. u. 66-70) pusztult el.

A most előkerült maradványok közül a legérdekesebb egy 11x11 méteres, a zsinagóga közepén található faragott kő, melyen többek között egy menóraábrázolást azonosítottak a régészek. A feltárt romok azért is nagyon jelentősek, mert Jézus korából, azaz az első századból eddig csak hat hasonló zsinagóga maradványait tárták fel.

Fotó: IAA

A magdalai régészeti ásatásokra azért is volt szükség, mert a Krisztus Legionáriusai Kongregáció kezdeményezésének megfelelően kezdetét vették a Mária Magdolnára emlékező központ, a Magdala Center építési munkálatai. A Magdala Center alapkövét XVI. Benedek pápa Szentföldön tett apostoli látogatásakor áldotta meg. Az Izrael északi részén található zarándokház a világ keresztényeinek adományaiból épül. Területén szálláshelyek, Jézus életét és üzenetét bemutató multimédiás termek kialakítását tervezik, hangsúlyt helyezve Mária Magdolna alakjára, így a nők méltóságának és az emberi hivatás felfedezésének fontosságára.

A napokban előkerült zsinagóga maradványai a Magdala Center részét képezik majd, mely megfelelő formában megőrzi és a zarándokok számára látogathatóvá teszi ezt a nagyon ritka, az első századból ránk maradt kulturális örökséget.

A Magdala Center honlapja: www.magdalacenter.com


Vatikáni Rádió/Magyar Kurír



Nincsenek megjegyzések: