2009. szeptember 18., péntek

Novemberben dől el, ki lesz az új püspök

Novemberben dől el, ki lesz az új püspök

http://hirlap.ro/mh/images/logo2.gif

Szatmári Magyar Hírlap
2009.09.18.

Minden valószínűség szerint Csűry István helyettes püspök, illetve Mikló Ferenc, a Bihari Egyházmegye esperese közül lehet majd választani, ki legyen a Királyhágómelléki Református Egyházkerület új püspöke.

A Nagykárolyi és a Szatmári Egyházmegyében tegnap tartották a jelöléseket, melynek keretében az egyházközségek nyilváníthatták ki akaratukat az új püspök személyét illetően. Kovács Jenő, a Nagykárolyi Belvárosi Református Egyházközség gondnoka szerint a Nagykárolyi Egyházmegyében 33 egyházközség közül 29 jelölte Csűry Istvánt, míg Mikló Ferenc egyetlen voksot kapott. Sipos Miklós, a Szatmári Egyházmegye esperese szerint a Szatmári Egyházmegyéből 42 jelölés érkezett, melyből 35 volt a Csűryé, 6 pedig a Miklóé. Sipos Miklós egyébként úgy tudja, hogy az Érmelléki Egyházmegyében is Csűry kapta a legtöbb jelölést, a Bihari Egyházmegyében viszont Miklót szerették volna többen a püspöki székbe. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület kilenc egyházmegyéje számára ma jár le a jelölések határideje, az eredményeket pedig a jövő héten összegzik. A három, legtöbb jelölést kapó közül pedig a közgyűlés szavazással választja meg a püspököt novemberi ülésén.

Mint ismeretes, Tőkés László a 2009. június 19-i rendes nyári közgyűlésen benyújtotta lemondását püspöki tisztségéről. A 2007-ben EP-képviselővé választott egyházi vezető jogkörét Csűry Istvánra ruházták át, aki helyettes püspökként irányította az egyházkerületet. Jelenleg időközi választáson egy teljes jogkörű püspököt választanak egy évre, 2010 októberében pedig az egyházkerületben általános tisztújítást tartanak, ekkor választanak egy teljes - hatéves - mandátumú új püspököt.

Babos Krisztina

Nincsenek megjegyzések: