2009. szeptember 18., péntek

Doar 12,8% dintre romani au redirectionat 2% din impozit

Doar 12,8% dintre romani au redirectionat 2% din impozitul pe venit catre ONG-uri


http://img.9am.ro/images/icnr/9am=logo.png

Doar 12,8% din totalul contribuabililor romani, respectiv 964.983 de persoane fizice, au solicitat virarea unei sume de pana la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil, datorat in anul 2007 , catre organizatiile neguvernamentale, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Fundatia SMURD a adunat anul trecut, din sumele virate reprezentand 2% din impozitul pe venit, peste un milion de euro, in conditiile in care suma totala acordata ONG-urilor pe aceasta cale a fost, in 2008, de aproximativ 11,6 milioane de euro (48,7 milioane lei). Fundatie este specializata in acordarea primului ajutor, resuscitarea si descarcerarea victimelor accidentelor de orice natura, operatiunilor de salvare precum si transportului victimelor la prima unitate medicala.


Tot anul trecut, campania "2%", derulata de organizatia Salvati Copiii sub sloganul "Deschide-i prima carte", avand ca obiectiv acordarea accesului la educatie pentru copiii afectati de saracie, a dus la strangerea sumei de 103.587 de lei, bani ce au fost folositi in folosul a 423 copii din 18 comunitati defavorizate. Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala nationala, care, din 1990, promoveaza drepturile copilului in Romania bazandu-se pe activitatea voluntara a membrilor sai. Salvati Copiii Romania desfasoara programe in beneficiul tuturor copiilor, dar acorda o atentie deosebita celor aflati in situatii dificile - copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati, copiii cu dizabilitati etc. Anual, peste 30.000 de copiii sunt implicati in programele organizatiei.

In 2008, catre S.O.S. Satele Copiilor Romania, aproximativ 1.500 de contribuabili au directionat catre aceasta organizatie circa 40.000 euro din impozitul pe venit. "Anul acesta, avem cunostinta ca mai mult de 4.000 de persoane au completat formularul pentru redirectionare in favoarea asociatiei noastre", spune Cristina Ionescu, Fund Raising and Public Relations la S.O.S. Satele Copiilor Romania. Organizatia are ca misiune ajutarea copiilor ajunsi in dificultate intr-un mediu familial, prin oferirea unei familii substitutive, monoparentala, in cadrul Satelor S.O.S., pana cand devin tineri independenti si autonomi sau pana la reintoarcerea lor in familia biologica.

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania (SNCRR) a obtinut, in 2008, aproximativ 14.223 de euro (59.740 de lei) doar la nivelul filialelor din Bucuresti. In momentul de fata, nu exista date centralizate cu privire la sumele rezultate din redirectionarea procentului de 2% din impozitul pe venit, de la filialele din toata tara. Entitatea nonprofit Crucea Rosie are ca misiune imbunatatirea conditiilor de viata a persoanelor aflate in pericol din cauza situatiilor care le ameninta supravietuirea sau a posibilitatilor acestora de a trai in conditii minime de securitate materiala si demnitate umana.

Tot anul trecut, organizatia neguvernamentala "Copii in Dificultate" a primit aproape 10.900 de euro (45.763,05 lei) din redirectionarea procentului de 2% din impozitul pe venit. Misiunea organizatiei "Copii in Dificultate" s-a dezvoltat treptat, trecand de la ingrijirea copiilor suferinzi de HIV/SIDA, pana la a oferi ingrijire bebelusilor si copiilor suferinzi de boli incurabile sau aflate in faza terminala. "In centrele de copii si prin programele comunitare, noi dorim sa dam calitate vietii, sa oferim demnitate in fata suferintei sau mortii tuturor copiilor aflati in dificultate extrema", enunta pe scurt scopul organizatiei reprezentantii "Copii in Dificultate".

Asociatia Romana Anti-Sida (ARAS) a incasat, in 2008, tot prin redirectionari de sume din impozitul pe venit net anual, aproximativ 1.271de euro (5.339 de lei). Misiunea ARAS este de informare si educare a tuturor categoriilor de populatie asupra pericolului reprezentat de SIDA si asupra mijloacelor de prevenire a infectiei cu HIV, precum si promovarea atitudinii de sprijin, toleranta si compasiune fata de persoanele deja infectate sau bolnave, apararea drepturilor si intereselor acestora. ARAS ofera, de asemenea, servicii de asistenta materiala, morala si psihologica pentru persoanele infectate sau bolnave si pentru familiilor acestora.

Mai multi reprezentanti ai unor importante organizatii neguvernamentale reclama neajunsurile mecanismului de redistribuire a procentului de 2% din impozitul pe venit. Una dintre principalele nemultumiri este lipsa transparentei. "Sistemul actual nu ne permite sa verificam daca s-au procesat formularele depuse. De asemenea, nu exista date oficiale despre beneficiarii la nivel national ai acestor fonduri si nici despre transparenta cheltuirii lor. Nu se furnizeaza detalii despre persoana care a dirijat si suma dirijata, astfel ca nu se poate afla decat aproximativ din ce judete s-au dirijat sumele, iar acest fapt impiedica analiza eficientei canalelor de promovare utilizate", au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii unei organizatii.

Voci din societatea civila se plang, de asemenea, de practicile neloiale ale unora dintre entitatile nonprofit. "Exista angajatori care le impun angajatilor sa dirijeze catre anumite organizatii. Sunt numeroase firme, foarte mari, care isi fac propria entitate nonprofit, pentru ca procentul de 2% din venitul net anual al angajatilor sa se intoarca tot la ei", spun persoane avizate din randul organizatiilor neguvernamentale.

Un alt impediment, sustin neguvernamentalii, este nepromovarea mecanismului de redirectionare de catre autoritati. "Acest lucru se intampla deoarece este vorba despre o piata de 17 miloane de euro, bani ce pot fi luati, pe aceasta cale, din bugetul stat, iar acest lucru nu le surade autoritatilor. Gradul de interes asupra acestei probleme este foarte mare, avand in vedere faptul ca, in Romania, vorbim despre peste 90.000 de entitati active ce pot beneficia de o felie din acest tort", mai spune Cristina Ionescu, de la S.O.S. Satele Copiilor Romania.

In lipsa unei promovari din directia celor care au tot interesul ca banii sa mearga la bugetul de stat, o parte a ONG-urilor, in special cele care functioneaza pe langa biserici, ajung sa beneficieze de redirectionari din impozitul pe venit datorita promovarii facute de preoti. "Multi bani se duc si la entitatile neguvernamentale care apartin de biserica. Preotii reusesc sa-i convinga pe oameni sa completeze formularul pentru redirectionare catre fundatiile bisericesti, prin predicile de la sfarsitul slujbelor", mai spun reprezentanti ai societatii civile.

Contribuabilii pot redirectiona pana la 2% din impozitul pe venit catre o organizatie neguvernamentala la completarea declaratiei anuale de venit, pusa la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Vineri este ultima zi in care mai pot fi depuse declaratiile de venit.

Publicat: 18 Mai 2009


Nincsenek megjegyzések: