2009. szeptember 26., szombat

Befellegzett a népegyházaknak

"Befellegzett a népegyházaknak"

http://www.kronika.ro/img/kronika-logo.gif
2009. szeptember 25.


Az új évezredben nem a született, hanem a megtért híveken lesz a hangsúly. Nyitott, felkaroló, óvó kis közösségekben zajlik majd a hitélet – véli Oláh Dénes főesperes.

http://www.kronika.ro/image.php?width=350&&cropratio=4:3&image=/resources/olah_denes_me_090925.jpg
Borúlátó. Oláh Dénes szerint a jövő olyan lesz, amilyennek alkotjuk


Oláh Dénes főesperes előadása nyitotta meg a héten a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házában évek óta nagy sikerrel megrendezett Belvárosi Szerdák rendezvénysorozat új évadját. A korondi születésű plébános – aki korábban Kolozsváron, a Zsil-völgyében és Alsócsernátonban szolgált – augusztustól a vásárhelyi, belvárosi Keresztelő Szent János-plébániatemplom lelkésze és egyben a 30 plébániát számláló marosi és küküllői egyházkerület főesperese.

A lelkész szerdán délután Merre tart a római katolikus egyház a harmadik évezredben? címmel tartott előadást. Hangsúlyozta: eszmefuttatását kizárólag a szentírásra alapozhatja, hiszen „a harmadik évezred kihívásaira csakis a Biblia adhat választ.” A főesperes-plébános úgy vélte, az új évezredben „befellegzett a népegyházaknak”, nem a született, megkeresztelt, hanem a megtért híveken lesz a hangsúly. Nyitott, felkaroló, óvó kis közösségekben zajlik majd a hitélet.

A legnagyobb ellenség a kapukulcs

Oláh Dénes szerint egyelőre nemcsak a nagy egyházak, de a kis közösségek is felbomlóban vannak. „A hagyományőrző falvak legnagyobb ellensége a kapukulcs” – mondta a plébános arra utalva, hogy elmúlt az az idő, amikor a szomszédok, falustársak előtt minden porta nyitva állt. Rámutatott: abban a korban élünk, ami a Bibliában is meg van írva: a látványos hittagadás ideje. Ennek ellensúlyozására a jövőben a hívő embereknek „szépen, példaadóan kell élniük, hogy vágyat ébresszenek a transzcendens élet iránt”, mondta.

Az előadó óva intette attól a hívő embereket, hogy elítéljék azokat, akik csak a nagy vallási ünnepek idején térnek be a templomba. „Nem szabad ujjal mutatni rájuk, hanem szeretettel kell fogadni őket” – hangsúlyozta. Hozzátette: a jövő letéteményesei a fiatalok, ezért a jövő olyan lesz, amilyennek a családok előkészítik azt.

Elkószált szülők

Az előadást követően kötetlen beszélgetés alakult ki a plébános és az igen népes közönség között. Oláh Dénes megosztotta a jelenlevőkkel néhány szomorú tapasztalatát. Mint mondta, immár nemcsak az fordul elő egyre gyakrabban, hogy a szülők nem tudják, este hol jár a gyerekük, hanem az is, hogy a gyerekek nem tudják, merre kószálnak a szüleik.

Máthé Éva


2 megjegyzés:

Szász Zoltán írta...

Nem lehet ilyenkor nem gondolni arra, hogy az utóbbi hetekben ex és mostani püspökeink a népegyházban látják a jövőt és egyenesen féltik a nemzetet a megtéréstől.
Klaus Douglass asszondja: "Pszichoterapeutikus alapelv: amit tagadnak, az nem gyógyítható."
Meglehet, ha nem újul meg az egyházunk belülről-felülről, akkor majd kívülről kényszeríttetik. De abban nem lesz köszönet!

Stud. Theol. írta...

Népegyház addig van, amíg van nép is. De ha elfogy? Csak egy-két hitvalló lesz.