2009. szeptember 29., kedd

Ökumenikus imahét 2010

„Misszió és egység” a 2010-es ökumenikus imahét témája

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Január 18. és 25. között tartják a nemzetközi imahetet a keresztények egységéért. Lukács evangéliumának „Ti tanúi vagytok ezeknek" (Lk 24,48) mondata ihlette a jövő évi imanyolcad témáját, melyet a Keresztény Egység Elősegítésének Pápai Tanácsa, valamint az Egyházak Ökumenikus Tanácsának Hit és Rend Bizottsága határozott meg.

A bizottságok által megfogalmazott dokumentum arra buzdít, hogy emelkedjünk felül az evangélium hirdetése és az ökumenikus párbeszéd között fennálló múltbeli ellentéten. Nem mindenki számára kapcsolódik össze a missziós tevékenység a keresztények egységének vágyával. Földünk egyes területein éppen a különböző felekezetű keresztény misszionáriusok egyidejű jelenléte okozta a legnagyobb nehézséget az elmúlt évtizedek párbeszédében, ugyanis a hithirdetőket mintegy konkurenciának tekintették – olvasható a myilatkozat bevezetőjében.

Keresztségünk által egy test tagjai vagyunk, és arra kaptunk meghívást, hogy szeretetközösségben éljünk. Isten Jézusban egymás testvéreivé tett minket, erről kell tanúskodnunk. A keresztények egységének előmozdításának legjobb módja, ha széthúzás nélkül hirdetjük Krisztust.

A keresztények egységéért meghirdetett imahét előkészítő dokumentumát a skóciai keresztény egyházak vezetőire bízták, a száz évvel ezelőtt tartott edinburghi missziós konferencia emlékére. 1910-ben a konferenciára a protestáns és az anglikán missziós közösségek, valamint az ortodox egyház is elküldte képviselőit.

http://www.magyarkurir.hu/kepek/hirek/28743/fokep/k1.jpg

Letölthető információs anyagok:



2 megjegyzés:

Unknown írta...

A Keresztények egységének szereteten és alázatosságon kell alapulnia. Fontos, hogy közeledjenek az egyházak egymáshoz, hogy "legyenek egyek" ahogy Jézus is kérte. Magyarul is az egyház szó magában foglalja az egy szót, nem lehetnek több egyházak, többes számban, mert az egyház az egy.
Egy apró lépés amivel elősegíthetjük az egységet, ha csatlakozunk a húsvét dátumának egységesítéséért indított petícióhoz, hogy az orthodox és katolikus húsvét egy napon legyen.
link: http://www.onedate.org/hu/index.php

Stud. Theol. írta...

Valóban. Olvastam és blogoltam is már a közös húsvét témájában, de nem figyeltem még fel a honlapkezdeményezésre. Ajánlom is máris... Amúgy kár, hogy pl. a bolgár ortodoxok meg a régi pravoszláv karácsonyt akarják bevezetni, pedig az legalább már egy lett...