2010. május 12., szerda

Utódot talált a pápa?

Utódot talált a pápa

Népszava /MTI
Rónay Tamás
2010.05.12.

Az elmúlt napok eseményei alapján nyilvánvaló, hatalmi harc dúl a Vatikánban. Olyasfajta mozgolódás tapasztalható a Szentszéknél, amilyenre évtizedek óta nem volt példa.

http://www.nepszava.hu/image/?id=258642&ext=jpg&type=&th=x


Nem véletlen elszólás volt Christoph Schönborn bécsi bíboros érsek részéről elárulni, hogy a kilencvenes években Angelo Sodano bíboros államtitkár akadályozta meg az előző bécsi érsek, Hans Herman Groer elleni, a mostani pápa, XVI. Benedek által kezdeményezett vizsgálatot pedofília miatt.

Schönborn rendkívül művelt, felvilágosult főpap, aki Bécsből is pontosan ismeri a Szentszék hierarchiáját, átlátja a belső csatározásokat. S ami különösen lényeges: XVI. Benedek pápa legfőbb bizalmasa a Kúrián kívüli bíborosok közül. Több évtizede ismerik egymást. Schönborn a jelenlegi pápa diákja volt 1972-73-ban, Regensburgban. Méghozzá nem is egy a sok közül. Még a hetvenes évek elején ugyanis megalakult a "Ratzinger-iskolakör", melynek ő is tagja volt. A későbbi pápához annyi doktorandusz jelentkezett, hogy nem volt ideje arra: mindenkivel egyenként foglalkozzon. Ezért minden második héten közös szeánszokat tartottak, melyeken megvitatták, a világ, az egyház történéseit. Ez az iskolakör fennmaradt, s a diákok ma is nosztalgiával emlegetik azokat az éveket, hiszen nyíltan beszélhettek minden kérdésről.

Christoph Schönborn mostanában rendkívül aktív lett. Korábban nem sorolták ugyan a liberális főpapok közé, de az egyházban tapasztalt pedofília-ügyekkel kapcsolatos mostani bátor fellépésével komoly visszhangot keltett. Egyes kuriális bíborosok például nyíltan ellene fordultak. Ám egyvalamiben biztosak lehetünk: Schönborn továbbra is élvezi a pápa bizalmát. Sőt, feltehetően maga XVI. Benedek ösztökéli ezekre a megnyilatkozásokra. Ha ugyanis a bécsi bíboros mondatait alaposabban górcső alá vesszük, az derül ki, hogy Joseph Ratzinger már korábban ki akarta vizsgálni a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos ügyeket, ám a Kúrián belül rendre megakadályozták ebben.

Az, hogy épp a bécsi bíboros emeli ki a pápa pozitív szerepét, arra utal, XVI. Benedek megtalálta utódjelöltjét. Valószínűsíthető ugyan, hogy még éveket kell várni az új pápaválasztásra, de úgy tűnik, a német pápa elkezdte felépíteni az osztrák bíboros imázsát. Kérdés, ez mire lesz elég.

XVI. Benedek Portugáliában

Négynapos látogatásra kedden délben Portugáliába érkezett a katolikus egyházfő. Még a repülőgép fedélzetén újságíróknak nyilatkozva XVI. Benedek, kérdésre válaszolva, szót ejtett az egyházat megrázó szexuális bűncselekményekről. Mint kifejtette, a pedofil esetek kapcsán papoknak és püspököknek fel kell ismerniük azt a "rettenetes igazságot", hogy a legnagyobb fenyegetés nem külső ellenségei részéről, hanem "az egyházon belüli bűnök képében" leselkedik a katolikus egyházra.

A 83 éves egyházfő, aki pápásága eddigi öt évének legsúlyosabb egyházi válságával kényszerül szembenézni, kijelentette: az áldozatok részéről történő megbocsátás nem helyettesítheti az igazságtételt. Hozzáfűzte: az egyház mindig is szenvedett belső problémáktól, de most valóban rettenetes szenvedésen megy át, ez a legnagyobb üldöztetés, amely valaha érte. Az egyháznak vezekelnie kell bűnei miatt, és át kell mennie a megtisztuláson - hangsúlyozta.

A szentatyát a repülőtéren Anibal Cavaco Silva portugál államfő üdvözölte. A pápa rövid beszédében kifejtette: az egyház történelmi küldetésénél fogva azokkal működik együtt, akik nem szűkítik a magánszféra területére az emberi élet értelmének alapvető tiszteletét. Nincs szó a laikus és a vallási rendszerek közötti etikai szembenállásról - szögezte le.

A portugál elnök emlékeztetett arra, hogy Portugália lakosainak a túlnyomó többsége katolikus vallású. Az állam és az egyház szétválasztása magán viseli a keresztény örökséget, különösen az emberi értékek védelmében - szögezte le az elnök.

A pápa portugáliai látogatásának egyik fő programpontja a fátimai szentély meglátogatása. Fátima azt követően lett a katolikus világ egyik legismertebb zarándokhelye, hogy 1917. május 13-án három helybeli pásztorgyermek előtt megjelent Szűz Mária. A gyerekek szerint ezt követően többször is látták még Jézus Krisztus szülőanyját. Szűz Mária első megjelenésének színhelyén bazilika épült, s minden évben hívek százezrei keresik fel Fátimát. II. János Pál pápa 2000-ben járt itt, s akkor a három gyermek közül kettőt boldoggá avatott.




Nincsenek megjegyzések: