2010. május 7., péntek

Egy meleg rendőr vitette el a prédikátort

Rablánc a Bibliáért
Egy meleg rendőr vitette el a prédikátort

http://www.hetek.hu/files/hetek_online_logo.gif

Hetek
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor
Lukács Ibolya Anna
2010. 05. 07.

Letartóztattak egy keresztény prédikátort Angliában, mert bűnnek nevezte a homoszexualitást. Az ellene eljáró rendőr maga is homoszexuális. Dale McAlpine-t hét órán át őrizetben tartották, majd óvadék ellenében kiengedték. A futballhuligánok ellen hozott közrendvédelmi törvény alapján emeltek vádat a lelkésszel szemben. Az eset nyomán az angol sajtó több hasonló, a keresztények jogainak csorbítását példázó ügyet is felidézett.

http://www.hetek.hu/files/images/2010/18/Dale_McAlpine.jpg

Dale McAlpine április végén egy utcai evangelizáció során szórólapokat osztogatott és a járókelőkkel beszélgetett. Egy nővel folytatott beszélgetése során rámutatott arra, hogy a Biblia mely viselkedési formákat tartja elfogadhatatlannak - ezek között említette a részegséget, a káromkodást, házasságtörést és a homoszexualitást is. Miután a nő elindult, két közrendőr megállította, majd odamentek McAlpine-hoz, és figyelmeztették: panasz érkezett rá, és ha nem hagy fel a rasszista és homofób kijelentésekkel, eljárnak ellene. „Azt mondtam, a homoszexualitás bűn" - idézte fel a történteket McAlpine. „Erre a rendőr azt válaszolta, ő is homoszexuális, és sértőnek tartja ezt a kijelentésemet, különösen, mivel a rendőrségnél ő a biszexuális, leszbikus, meleg és transz­szexuális közösség összekötője. Én pedig megismételtem, hogy szerintem a homoszexualitás akkor is bűn." A rendőr - Sam Adams - és társa arrébb mentek, de amikor McAlpine prédikálni kezdett, rádión segítséget hívtak. Annak ellenére, hogy McAlpine prédikációjában egyszer sem utalt a homoszexualitásra, amikor beszédbe elegyedett egy járókelővel, egyenruhás rendőrök letartóztatták és elvezették.

Adams tavaly a manchesteri Gay Pride felvonuláson a Cumbria megyei rendőrséget képviselte. A MySpace közösségi oldalon található profiljában magát melegnek vallja, a vallás rovatban pedig az szerepel: ateista.

McAlpine élete legrosszabb élményének nevezte a letartóztatást: ismerősei szeme láttára vitték el, a rendőrségen pedig - saját szavai szerint - úgy bántak vele, mint egy közönséges bűnözővel. A zsebeit kiüríttették, elvették a telefonját, az övét és a cipőjét. A cellában, ahol fogva tartották, dicséreteket énekelt, hogy ne keseredjen el. Az energiaiparban dolgozó, egyedülálló, negyvenkét éves férfit a közrend megsértésével vádolják - McAlpine feltett szándéka, hogy a végsőkig harcol azok ellen a vádak ellen, amelyeket általában az utcai zavargások résztvevői és a futballhuligánok ellen hoznak fel. Ragaszkodik ahhoz a meggyőződéséhez, hogy ártatlan, és joga van nézetei megfogalmazásához. „Nemcsak a magam jogaiért harcolok - mondta -, hanem mindenki máséért is. Rendőrállam felé haladunk. Lehet, hogy egyes homoszexuálisoknak nem tetszik, amit mondok, de nagyon is intoleráns lenne tőlük, ha nem engednék elmondani a véleményemet."

A letartóztatás alig néhány nappal azután történt, hogy egy angol bíróság úgy döntött: a keresztény nézetek nem jogosultak különleges elbírálásra a bíróságokon. „Hiszek benne, hogy győz az igazság, és ezt a nevetséges vádat ejteni fogják" - jelentette ki McAlpine.

McAlpine-t a Christian Institute (CI) nevű brit evangéliumi szervezet is támogatja, amely számos hasonló esetben fellépett már. Egyik szóvivőjük szerint „az ügyet a lehető leghamarabb ejteni kell. A rendőrség nem tesz eleget a szabad véleménynyilvánítás védelméért - egyetlen hivatalosan ismert civil panasz sem érkezett McAlpine ellen, egyedül az őt letartóztató rendőrt zavarta a tevékenysége".

McAlpine esete sajnos nem egyedülálló, Nagy-Britanniában szinte kéthavonta megesik, hogy keresztényeknek bíróság elé kell állniuk hitük nyílt kifejezése miatt. A CI állta a perköltségét annak a londoni anyakönyvvezetőnek, aki keresztény hitére hivatkozva megtagadta az azonos neműek élettársi viszonyának bejegyzésében való közreműködést. Lillian Ladele emiatt fegyelmi büntetésben és olyan mértékű megszégyenítésben részesült kollégái, illetve főnökei részéről, hogy kénytelen volt bírósághoz fordulni. A bíróság első fokon Ladele javára döntött, másodfokon azonban elvesztette a pert. A későbbi sikertelen fellebbezés után az asszony nem kapott jogot arra, hogy ügyével a legfelsőbb bírósághoz forduljon.

Idén márciusban egy Berkshire megyei B&B (Bed and Breakfast - szobákat kiadó magánház) tulajdonosai kerültek a média figyelmének középpontjába, miután megtagadták, hogy - saját házukban - kétágyas szobát adjanak ki egy homoszexuális párnak. Szívesen kiadtak volna két külön szobát, de a ház tele volt, így lelkiismereti okokra hivatkozva visszamondták az előzetes szobafoglalást. A Wilkinson házaspárnak minden valószínűség szerint bíróságon kell majd megvédenie döntését. Ügyük kísértetiesen hasonlít egy Cornwall megyei B&B esetére, amelynek keresztény tulajdonosai nemrég hasonló okokból kerültek bíróság elé.

2009 nyarán tartóztatta le a rendőrség Ben és Sharon Vogelenzangot, a liverpooli Bounty House Hotel tulajdonosait, miután reggeli közben vallási témájú vitába keveredtek egy muszlim vendéggel. A brit származású, muzulmán hitre tért nő később beperelte őket vallási érzületének a megsértéséért. De­cemberben a bíróság minden vád alól felmentette a házaspárt, szállodájuk azonban a tönk szélére került, mivel legfontosabb ügynökük az eset miatt felmondott, így a szobafoglalások száma drasztikusan visszaesett.

McAlpine letartóztatása és a hozzá hasonló esetek számos vélemény szerint a brit társadalom egyfajta válságát jelzik. Melanie Phillips, a Daily Mail kommentátora úgy látja: a kereszténység, amely Angliában az erkölcs, az értékek és a civilizáció alapját jelentette, manapság egyre inkább bűnnek számít. „Megdöbbentő, hogy a szabadságnak ez az intoleráns tagadása éppen a tolerancia és egyenlőség pártolásának köntösében jelenik meg - de csakis az elfogadott csoportok irányában. George Orwell szatirikus megfigyelése, miszerint egyesek egyenlőbbek, mint mások, soha nem volt aktuálisabb" - jegyzi meg a kommentátor május 3-ai cikkében.



Nincsenek megjegyzések: