2010. május 17., hétfő

Kirchentag: "nem hivatalos" ökumenikus úrvacsoravétel

Kirchentag: Hasenhüttl megtartotta a "nem hivatalos" úrvacsorát

evangelikus.hu
2010. május 17.

München – Több száz katolikus és evangélikus keresztény vett részt a Második Ökumenikus Egyházi Napok „nem hivatalos” közös úrvacsoravételének megünneplésén. Forrás: epd.de, evangelisch.de, evangelikus.hu


http://www.evangelikus.hu/nagyvilag/kirchentag-hasenhuttl-megtartotta-a-201enem-hivatalos201d-urvacsorat/leadImage

Kirchentag: Hasenhüttl megtartotta a „nem hivatalos” úrvacsorát

A katolikus teológus és egyházkritikus, a saarbrückeni Gotthold Hasenhüttl tartotta a prédikációt. „Örülök, hogy a közösség jeleként együtt ünnepelhetjük az úrvacsorát” – mondta a Technikai Egyetemen rendezett istentiszteleti alkalom kezdetén Hasenhüttl.

Az ökumenikus úrvacsorás istentiszteletet egy úgynevezett Lima-liturgia alapján tartották, amelyen kenyeret és bort is adnak a híveknek.

Prédikációjában Hasenhüttl arra szólította fel a híveket, hogy tiltakozzanak az eucharisztaiünnep szétválasztásához és arra hivatkozott, hogy 1993-ban maga XVI. Benedek is elismerte, hogy az úr jelenvalóságát nem lehet tagadni az evangélikus úrvacsorában, s ha ez így van, akkor miért nem lehetne együtt is ünnepelni az úrvacsoravételt? – így a 76 éves teológus.

Hasenhüttl már 2003-ban az Első Ökumenikus Egyházi Napok alatt is a katolikus egyházjog ellenében evangélikusokkal együtt ünnepelte az áldozást, ezért papi hivatásától meg is fosztották.

Evangélikus részről a nyugalmazott lelkész, Eberhard Braun (Lenningen) volt jelen, aki azt hangsúlyozta, hogy a keresztényeknek inkább Urukra, Jézus Krisztusra kellene hallgatniuk, mintsem bármifél egyházi vezetésre.



Nincsenek megjegyzések: