2010. május 14., péntek

Cum vad bisericile din Romania criza financiara

Cum văd bisericile din România criza financiară
Biserica Ortodoxă îi cere Guvernului bani, cea greco-catolică îl critică pe Băsescu

http://www.cotidianul.ro/images/custom/cotidianulsec_transp_02.jpg

Cotidianul
Dan Odagiu
14 Mai 2010

Măsurile anticriză anunţate de Traian Băsescu sunt privite diferit de cele două mari biserici din România. Dacă Biserica Ortodoxă îi cere Guvernului bani pentru construcţia de locaşuri de cult pentru a scoate ţara din criză, cea greco-catolică spune că reducerea indemnizaţiei pentru copii pune în pericol viitorul ţării.


http://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/400_500/042009/721dbd8ccec0c8af3e8be49c4438198a.jpg

Patriarhul Daniel


Biserica Ortodoxă Română le-a cerut autorităţilor să construiască mai multe biserici pentru a depăşi criza economică şi a-i ajuta pe credincioşi să lupte cu "disperarea". "Continuarea lucrului la bisericile în construcţie şi construirea altora noi vor ajuta la depăşirea crizei morale şi spirituale, la fel precum cea economică şi financiară", scrie Patriarhia într-un comunicat de presă, citat de AFP.

Aceasta "ar crea mai multe locuri de muncă şi ar lupta cu egoismul, prin încurajarea solidarităţii între oameni, şi îi va ajuta pe credincioşi să evite disperarea", crede Biserica. Comunicatul vine după ce presa a criticat decizia autorităţilor de a aloca mari sume pentru construirea unor biserici, pe fondul reducerii salariilor şi pensiilor pentru a micşora deficitul.
Publicitate

Un studiu recent arată că circa 4.000 de biserici au fost construite în România din 1989, în timp ce numărul de şcoli a scăzut la mai mult de jumătate.

Spre comparaţie, Biserica greco-catolică reacţionează total diferit faţă de Biserica Ortodoxă. Spre exemplu, Arhiepiscopia Romano-Catolică arată într-un comunicat de presă că dezaprobă reducerea la 600 de lei a indemnizaţiei pentru creşterea copilului nou-născut începând cu 1 iunie, arătând că măsura nedreptăţeşte familiile tinere sau care şi-ar dori copii.

Potrivit unui comunicat de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, preşedintele Traian Băsescu "a demonstrat lipsă de consideraţie faţă de nou-născuţi, în general, şi faţă de familiile lor" în recenta întâlnire cu reprezentanţi ai partidelor aflate la putere. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice avertizează că "o asemenea măsură financiară (reducerea indemnizaţiei pentru mame-n.r.) ar dezechilibra situaţia familiilor româneşti şi ar atenta la viitorul ţării".




Nincsenek megjegyzések: