2010. május 13., csütörtök

Még beszélik Jézus nyelvét

Még beszélik Jézus nyelvét

http://www.nyest.hu/media/logo.gif

Nyelv és Tudomány
2010. május 12.

Ciprus szigetének törökök lakta részén él egy apró közösség: a maroniták. Annak az aráminak egy változatát beszélik, amelyen Jézus is szólt.

Keleti katolikusok, akik Szent Mártonról kapták rendjük nevét, és vagy ezren közülük még beszélik Jézus nyelvét: ők a ciprusi maronita keresztények. A libanoni székhelyű Maronita Egyház ciprusi hívői a török részen élnek, és komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy életben tartsák az arámi nyelvet, amelyet annak idején minden valószínűség szerint Jézus is beszélt – olvasható a moneycontrol.com weboldal hírei között.

Az arámi egyben a legkorábbi keresztények nyelveként is ismert. Az apró ciprusi közösségben, Kormakitisz faluban évszázadok óta ragaszkodnak hozzá és generációról generációra adják tovább egymásnak. Ma körülbelül ezren értik és használják az aráminak a mai nyelvváltozatát. A dialektusnak külön elnevezése is van: angol rövidítéssel CMA (Cypriot Maronite Aramic, azaz ciprusi maronita arámi) néven ismeretes. A nyelvváltozatot számos külső befolyás érte: az arab és a török nyelvek hatása ugyanúgy érezhető rajta, mint a latiné vagy a görögé.

Persze nem hagyták érintetlenül sem a közösséget, sem a nyelvet az etnikai villongások és a kisebbség felé irányuló diszkrimináció. „Az utolsók közé tartozunk, akik még beszélik ezt a nyelvet” – véli a nyelvtanár Eliász Zoniász. De nem adják fel: éppen szótárt készítenek. „Ne mondja senki, hogy nem tettünk eleget örökségünk védelme érdekében” – mondja.


Nincsenek megjegyzések: